Dobrovická kronika připomíná neštěstí při odstraňování sochy Jana Nepomuckého, zemřeli tři lidé. Poté se socha na desítky let ztratila

21. prosinec 2019

Kronikářka v Dobrovici dává ke konci roku dohromady materiály z letoška. Chystá třeba zápis o divadelní přehlídce, na které vystoupily všechny tři místní divadelní spolky. Tolik ochotníků na malém městě přitom nebývá obvyklé. Kronika připomíná i jedno neštěstí spojené s vyhlášením československého státu.

V květnu se v dobrovické kronice objevuje zápis o Pojizerských hrách. "To je divadelní přehlídka, která se letos konala posedmdesáté," upozorňuje kronikářka Ludmila Buriánková.

Akce nemůže v dobrovické kronice chybět už jen proto, že na hrách se představily tři místní soubory, dalších deset bylo z širokého okolí. 

Znovunalezená socha

Na dobrovickém náměstí stávala socha Jana Nepomuckého, kterou na začátku 20. století - po vzniku Československého státu - místní obyvatelé sejmuli. Při sundavání sochy se stalo neštěstí, zedník, který ji snímal, devítiletý chlapec a žena zahynuli.

Od té doby o soše nikdo nevěděl. Až v roce 2010 ji našli zarostlou na dvoře dobrovické fary. Poté byla zrestaurována a vystavena v dobrovických muzeích.

autor: Radek Duchoň
Spustit audio