Dobrovolníci opět čistili řeku Berounku od odpadků. Vylovili štětku na záchod i šnorchl s brýlemi.

24. duben 2021

Uklízecí čety se vydaly v sobotu brzy ráno kolem břehů Berounky. Někteří pěšky, jiní na lodích. Ač letošní hromadný start a společný oběd epidemie koronaviru zhatila, zájem byl mezi dobrovolníky největší za poslední tři ročníky.

Organizátoři trasu mezi Zvíkovcema Zbečnem letos rozdělili na pět úseků, aby se lidé zbytečně nepotkávali. Vodáci si mohli vybrat, zda vyjedou ze Zvíkovce, z veřejného tábořiště ve Skryjích, od přívozu Branov, z Roztok nebo ze stanoviště v Děčích u Křivoklátu. Největší skupinka pěších se vydala od zastávky Pod školou v Křivoklátě.

Mezi vodáky se našli nováčci i lidé, kteří uklízejí Berounku už od prvního ročníku akce Čistá řeka Berounka, tedy šestnáct let. Gumové rukavice navlékly party kamarádů, dvojice i rodiny s dětmi. Za několik hodin se jim podařilo nasbírat obrovské množství odpadu. Převládaly PET lahve a další plasty. V pytlích se objevily ale i kuriozity jako potápěčské brýle se šnorchlem, štětka na WC nebo několik osiřelých kusů obuvi.

Loňský ročník byl kvůli onemocnění covid-19 zrušen, a tak organizátoři odhadují, že odpadu bude o něco více, než při minulém úklidu. V roce 2019 dobrovolníci shromáždili zhruba 1,5 tuny odpadků. Letos se vodákům podařilo jen kousek od Křivoklátu odhalit  dokonce černou skládku.

Spustit audio