Dobrovolníci uklízeli v okolí lánských lesů i na milovických pastvinách

1. duben 2017

Dobrovolníci se dnes vypravili do okolí lánských lesů nejen na procházku, ale také kvůli úklidu. V pytlích, které rozdávali členové sdružení Naše Lány, postupně končily odpadky, pet lahve, sklo i poničené hrnce. Podobně uklidili milovické pastviny i piloti z místního Aeroklubu společně s členy vojenských klubů sdružených v projektu Military Experien.

Slunečné počasí přilákalo na akci sdružení Naše Lány, která je součástí celorepublikové kampaně Ukliďme Česko, 40 až 50 lidí.

Organizátoři jim rozdali rukavice a plastové pytle, do kterých dávali odpadky. Ty sbírali právě v okolí lánských lesů, kam běžně chodí na procházky.

Večer pak zakončili opékáním vuřtů.

Úklid v okolí Lán.

Dvě vlečky plné odpadů odvezli z pastviny divokých koní v Milovicích dobrovolníci, kterří se od rána do odpoledne věnovali úklidu této cenné přírodní lokality. Jejich pomoc chválil ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál. „Bez kolegů z vojenských klubů a místního letiště bychom nedokázali tak rozsáhlou plochu uklidit. Důležitá je pro nás i podpora benáteckých lesů.“

Dobrovolníci odklízeli pozůstatky po přítomnosti sovětské armády, tedy prostřílené terče, suť z budov a zbytky kabelů, ocelových lan či železných konstrukcí, které na mnoha místech trčely ze země. Ale i početné černé skládky, které v těchto místech vznikly před příjezdem divokých koní.

Členové vojenských klubů při úklidu milovických pastvin.
Spustit audio