Dobrovolný archivář Jan Žáček tráví hodiny nad starými dokumenty. Listuje osudy lidí, kteří žili před sto lety

9. srpen 2023

Mezi dobrovolnými archiváři ve Státním oblastním archivu v Praze jsou studenti, počítačový specialista, ekonomka i senioři. Podle svých schopností pomáhají zpracovat tisíce stran dokumentů, na které profesionální archiváři nemají čas.

Co vede lidi k tomu, že tráví hodiny a hodiny mezi zaprášenými krabicemi, které jsou plné starých dokumentů? Jako dobrovolníci pracují bez nároku na odměnu. „Tím hlavním důvodem je, že mám rád historii. Zabývám se tvorbou rodokmenů, ať už svých nebo kamarádů,“ vysvětluje dobrovolný archivář Jan Žáček, který je profesí IT specialista. V badatelně archivu tráví několik hodin týdně. Musí být přitom velmi pečlivý a nesmí se bát požádat o radu, když něčemu nerozumí.

„Já teď aktuálně zpracovávám třeba archivy Československé církve v Příbrami a Dobříši,“ Jan Žáček v badatelně opatrně rozvazuje černé stužky, které drží pohromadě papírovou krabici. Čas strávený nad zaprášenými dokumenty z let 1937 - 1941 mu přijde zajímavější než sledování televize. Jednotlivé složky obsahují podrobnosti o životě lidí, kteří se v té době rozhodli uzavřít sňatek. Z přiložených papírů dokáže nadšený dobrovolník vyčíst řadu zajímavostí. V dokumentech jsou zaznamenány i rozvody anebo to, že ženich zemřel jen pár měsíců po svatbě. Jan Žáček také narazil na nevěstu a ženicha, kteří měli stejné příjmení už před sňatkem.

Na zpracování ve Státním oblastním archivu v Praze čekají krabice plné dokumentů

Tři krabice za odpoledne

„Dobrovolnictví u nás funguje už od roku 2016 a za tu dobu jsme uzavřeli asi 35 dobrovolnických smluv,“ vysvětluje archivářka Beata Kempná, která práci dobrovolníků koordinuje. Každému dobrovolníkovi se snaží zadat úkoly na míru. „Jejich náplň práce se odvíjí od jejich schopností a zkušeností, protože archiválie mají různé stáří, to znamená, že jsou psány různým písmem a jsou v různých jazykových mutacích.“ Někteří dobrovolníci pracují v knihovně, kde práce není tak složitá, ti zkušenější luští zápisy psané kurentem.

I když pan Žáček zvládne zpracovat za odpoledne tři krabice dokumentů, jeho práce jen tak neskončí. V hlubinách archivu je totiž zvláštní sklad, kde jsou police plné podobných papírových krabic. Všechny zatím čekají, až je někdo otevře a dokumenty pečlivě zapíše.

Spustit audio