Dobrý trenér ví o dětech skoro víc než rodiče. Trenérka Simona Pokorná tráví s plavci všední dny i víkendy

31. květen 2022

Simona Pokorná už čtyřicet let trénuje nadějné plavce TJ Lokomotiva Beroun. Jako desetiletá zaplavala československý rekord na 100 metrů prsa, dostala se do vrcholového střediska Rudé hvězdy Praha a do širšího výběru na Olympiádu v roce 1980. Dnes zkušenosti předává dalším generacím. Za práci trenérky získala ocenění Českého olympijského výboru.

U plaveckého bazénu v Berouně se s ní můžete potkat téměř každý den. V ruce má tréninkový sešit a na bílou tabuli u bazénu právě zapisuje, co musí plavci během tréninkové jednotky uplavat. Dnes má na sobě tričko a šortky, dříve ale sama aktivně závodila. Dlouholetá plavkyně oddílu TJ Lokomotiva Beroun se dostala do vrcholového střediska Rudá hvězda Praha a později byla i v širším výběru na OH 1980. Celý život pracuje s dětmi jak v Plavecké škole, tak v plaveckém oddílu, kde se věnuje dorostenecké kategorii a trénuje i starší žactvo.

Svěřenci Simony Pokorné slaví úspěchy na republikové, evropské i celosvětové úrovni a vedla i několik juniorských reprezentantů. Zdůrazňuje, že plavce vychovává společně s dalšími kolegy trenéry. S dojetím vzpomíná i na zakladatele oddílu Ing. Sobotku, na jehož počest v Berouně pořádají plavecké závody Memoriál Slavoše Sobotky.

Trenérka Simona Pokorná píše plavcům, co se bude dnes trénovat

Simona Pokorná dovedla k výborným výsledkům Dušana Mika, Tomáše Ludvíka nebo Davida Ludvíka, tedy několikanásobné mistry v různých věkových kategoriích. Trenérské řemeslo už zdědila po Simoně i její dcera Aneta, která nedávno s berounskými plavci vybojovala na plaveckých závodech v Plzni 45 medailí.

Volného času Simoně Pokorné moc nezbývá. Tréninky totiž probíhají dvoufázově ráno a odpoledne. O víkendech jezdí plavci na závody, které se konají po celé republice. Trenér musí dát podle ní do své práce všechno. „S těma dětma jste víc než rodiče,“ usmívá se Simona Pokorná. „Jste s nimi ráno, jste s nimi odpoledne, pak jste s nimi na závodech. Povídáte si o všech možných věcech.“

Simona Pokorná si o trénincích plavců vede pečlivé záznamy
Spustit audio