Dokonalé chřestové rizoto s citronem uvařené za osm minut si vychutnala Chantal Poullain

Jestli máte rádi rizoto, máme pro vás recept, jak si jeho přípravu zkrátit a ušetřit i míchání. Stačí na to Papinův hrnec a osm minut. Zkuste jarní verzi s chřestem, citronem a mascarpone. Tak nás to naučil šéfkuchař Petr Pecka z restaurace Amano v Praze. V Pochoutkách na talíři prozradil recept Nadě Konvalinkové a Patrikovi Rozehnalovi, kteří ke stolu přizvali i herečku Chantal Poullain.

Chřestové rizoto

Ingredience pro 4 osoby:

1 svazek zeleného chřestu

200 g italské kulatozrnné rýže

100 g sýra mascarpone

200 ml chřestového vývaru

1 citron

200 ml bílého vína

2 šalotky

100 g másla

1 hrst strouhaného parmazánu

olivový olej

Postup:

Vše připravujeme v tlakovém hrnci. Rozehřejeme olivový olej. Na něm orestujeme dosklovata najemno nakrájenou šalotku, aby se v rýži „ztratila“.

Rýži do rizota nepředváříme, aby se z ní neztratil škrob. Rýži opatrně orestujeme na oleji se šalotkou, aby se nespálila, přidáme trošku bílého vína a necháme ho vyvařit a zalijeme chřestovým vývarem.

V tlakovém hrnci pak rizoto vaříme 7 - 8 minut. Poté přidáme chřest, který jsme předem nakrájeli na kolečka a zblanžírovali (půl minuty povařili a potom dali do ledové vody), aby ztratil hořkost a zůstal zelený.

Přidáme lžíci mascarpone, citronovou kůru a nakonec hrst parmazánu a lžíci studeného másla, které způsobí, že rizoto bude krémové.

Rizoto by se mělo podávat na plochém talíři, protože je více tekuté.

Tip – chřestový vývar

Chřestový vývar si předem připravíme z dřevnatých částí chřestu, které bychom nepoužili. Přidáme trošku soli, trošku cukru, pár kapek citronové šťávy a 45 minut pomalu táhneme. Poté vývar scedíme, svaříme a použijeme na rizoto.

Petr Pecka

Svou kuchařskou kariéru začal v síti restaurací Ambiente, kde působil 6 let. V La Collezione začínal v Bistrotece, pak odjel na zkušenou do Brightonu a po svém návratu působil v restauraci La Finestra.

Nyní ho potkáte jako šéfkuchaře v Amano restaurantu, kde se mu líbí, že může vařit italskou klasiku v novém trendy kabátu. Ve svém volnu se rád odreaguje na crossfitu, anebo mapuje nová místa, kde se může kvalitně najíst.

 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.