Dokonalé laskonky od mistra cukrařiny Josefa Maršálka

Na dokonalé laskonky potřebujete dokonalý recept, aby se povedly. Většinou je to tak, že se dává jeden díl bílku a tři díly cukru, přičemž dva díly připadají na cukr krupice a jeden díl je cukr moučka. Poté se přidávají jádroviny: kokos, pistácie anebo také vlašské či lískové ořechy.

Ingredience
  • 100 g bílků
  • 200g cukru krupice
  • 100 g cukru moučka
  • 40 ml vody
  • 120 g mletých mandlí nebo pistácií
  • špetka skořice
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 1 g soli

Postup

Do ušlehaného sněhu s asi 50 g cukru krupice se nalévá cukrový rozvar. Ten si připravíme tak, že vodu svaříme se zbytkem cukru krupice na 115 °C.

Teprve do takto připraveného hustého sněhu lehce zamícháme moučkový cukr s jádrovinou, skořicí nebo citronovou kůrou a také špetkou soli.

Vzniklou hladkou hmotu rozetřeme přes šablony na plech, vyložený pečicím papírem. Pracujeme rychle, aby hmota nepovolila.

Jakmile máme plech hotový, ihned vložíme do dobře vyhřáté trouby na 130 °C. Jakmile zavřeme dvířka, stáhneme teplotu na 100 °C a sušíme aspoň 40 minut. Sněhové výrobky se velmi rychle barví. Je to proto, že cukr začíná karamelizovat, takže pečeme pomaličku.

Správně upečená laskonka se velmi snadno sejme z papíru, na kterém se pekla, a při poklepu na spodní stranu tzv. zvoní.

Po vychladnutí můžeme spojovat oblíbeným krémem.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.