Dokonalí utopenci podle receptu michelinského šéfkuchaře Pavla Pospíšila vás vystřelí do nebe

Zdálo by se, že utopenci jsou jednoduchým receptem, ale záleží na fíglech, které zná i michelinský kuchař Pavel Pospíšil. Připomeňte si jeho recept, který jsme zaznamenali a natočili na video. Zkuste si naložit slavné české utopence a za 14 dní vás jejich chuť dostane. Sklenice určitě bude brzy prázdná.

Utopenci

Ingredience:

8 buřtů (špekáčků)
2 červené cibule
2 bílé cibule
3 stroužky česneku
1 červená paprika
1 zelená paprika
2 snítky kopru

Na nálev:

1 l vody
500 ml kvasného octa
2 polévkové lžíce krystalového cukru
1 kávová lžička soli
1 kávová lžička nového koření
1 kávová lžička pepře
1 špetka chilli
2 větvičky libečku
5 bobkových listů

Postup

Nejprve si připravíme nálev. Svaříme v 1 litru vody 500 ml kvasného octa, 2 lžíce cukru, 1 lžičku soli, 1 lžičku pepře, 1 lžičku nového koření, špetku chilli nebo kousek feferonky, 2 větvičky libečku a 5 bobkových listů. Necháme vychladnout.

Oloupeme 8 buřtů. Oloupat je musíme vždy, aby se chuť svařeného nálevu dostala dovnitř buřtů. Oloupané buřty rozřízneme podélně na čtvrtky.

Dále si nakrájíme na tenoučké plátky 2 červené cibule, 2 žluté cibule, 1 červenou a 1 zelenou papriku. Zeleninu společně s 3 přepůlenými stroužky česneku nakrájenými na plátky promícháme.

Pak do velké sklenice střídavě prokládáme zeleninu s nakrájenými buřty. Nakonec vše zalijeme vychladlým nálevem a navrch vložíme malou snítku čerstvého kopru a bobkové listy z nálevu.

Uzavřeme a dáme uležet na 14 dní do chladu.

Pavel Pospíšil

Vařit začal už skoro před 60 lety. V roce 1981 získal svou první michelinskou hvězdičku. Jeho heslem je: „V jednoduchosti je krása!“ Své zkušenosti rád předává dál a stále se učí novým receptům. Inspiraci nachází nejen u svých kolegů, mladých kuchařů, ale i v receptářích našich posluchačů. Miluje svíčkovou na smetaně, vepřovou se zelím, pečeného králíka i další obyčejná česká jídla. Při vaření podle něj nesmí chybět sklenice dobrého vína.

Pavel Pospíšil a Patrik Rozehnal