Doktorka Kateřina Cajthamlová: Prevence je nejlepší léčba

21. leden 2021

Víme, že prevence ve vztahu k zdraví je velmi důležitá. Co všechno ale prevence znamená a jaké druhy prevence existují, vysvětluje doktorka Kateřina Cajthamlová.

Cílem prevence ve zdravotnictví je předcházení nemocem, zdravotním úrazům nebo různým poruchám. Je to tedy hlavně snaha, aby daná choroba vůbec nevznikla. Rozlišujeme tři typy prevence: primární, sekundární a terciární.

Čím se se od sebe jednotlivé typy prevence liší a co je pro ně charakteristické, vysvětluje doktorka Kateřina Cajthamlová:

„Pro primární prevenci je typické, že ji dělá společnost. Patří sem například čištění vody, zajišťování kvality potraviny a obrana proti vstupu různých infekcí, to znamená třeba očkovací programy. Její součástí je také i péče o těhotnou ženu a dokonce ještě o ženu před tím, než porodí. Je totiž snaha o to, aby do těhotenství nevstupovaly obézní maminky, protože obezita u matky může z  50 % ovlivnit, že její dítě bude také obézní. Primární prevenci nedělá jedinec, ale všichni ostatní, to znamená společnost, různé úřady, rodiče a lékaři.“

V audiozáznamu pořadu si poslechněte, co je charakteristické pro další typy prevence a proč je pro nás tak důležitá.

Spustit audio