Dokument Až zařve lev byl pro režiséra Jana Svatoše přelomový lidsky i profesně

28. říjen 2022

Den vzniku samostatného československého státu je často spojován se jménem prvního prezidenta T. G. Masaryka. Kdo ale v erbu poprvé zakotvil lva, který se později stal českým státním znakem? I to je téma, které odkrývá nový celovečerní dokument „Až zařve lev“. Jedinečným způsobem odkrývá osobnost krále Přemysla Otakara II. a režiséra Jana Eliáše Svatoše ovlivnil v jeho další tvorbě.

Režisér a scenárista Jan Eliáš Svatoš je autorem více než 15 dokumentárních filmů, z nichž většina úspěšně soutěžila na mezinárodních filmových festivalech. Mezi nejúspěšnější snímky patří Archa světel a stínů (oceněna čtyřnásobně), divoČINY a Africa obscura (oba oceněny trojnásobně). Témata dokumentů se týkala především ekologie a životníhoPřetahování lanem prostředí, vždy ale s přesahem do historie. Ostatně jeho v pořadí druhý film „Nikdo se neptal“ byl dokument o událostech 2. světové války. Historie Jana Eliáše Svatoše vždy lákala a velmi zajímala, v minulosti na ní ale neměl dostatek času. Posledních pět let ale vše změnilo. Bádání v české historii si naopak přímo vychutnával.

Lev, který si na svůj řev musí počkat…

Letos Jan E. Svatoš rozvířil filmový svět jedinečným historickým dokumentem „Až zařve lev“ pojednávajícím o životě českého krále Přemysla Otakara II. Film svým jedinečným ztvárněním vzbuzuje mimořádný zájem. Ostatně připomeňme, že území českého království bylo za jeho vlády od Krkonoš po Jaderské moře.

Přemysl Otakar II. zemřel v roce 1278 v bitvě na Moravském poli proti vojskům římského krále Rudolfa I. Habsburského. Právě způsob, jakým český král přímo na bitevním poli zahynul, zaujal Jana Svatoše už v hodinách dějepisu. Způsob jeho usmrcení odporoval veškerým rytířským zvyklostem té doby.

Přemysla Otakara II. protivníkovi nestačilo pouze zabít. Byl na bitevním poli nepřítelem obklíčen, před smrtí mučen, vysvlečen do naha, týrán, oloupen a dehonestován. Jana Svatoše už tehdy na škole zajímalo, proč tolik nenávisti ze strany nepřítele a jaké důvody k tomu vedly? Osobnost Přemysla Otakara II. ho proto zajímala celoživotně. Problém ale byl, jak o jeho životě pojmout historický dokument, když chybí tolik podstatných historických údajů? Přemysl Otakar II. byl přitom velkým vzorem i pro samotného císaře Karla IV.

Na scénu přichází neprávem opomíjený „Oldřich“, alias Odorico de Pordenone

Finální rozhodnutí připravit o tomto velkém českém králi dokument přišlo s objevením další zajímavé postavy středověku. Byl jím františkánský mnich Odorik, náš první velký cestovatel přezdívaný český Marco Polo. Odešel do kláštera v italském Porderone, které bylo součástí Přemyslova království. Jako misionář se vydal až do oblasti Persie a Číny a byl prvním, kdo o těchto zemích sepsal cestopisy.

Minulost, počiny Přemysla Otakara II. i jeho postoje se před zraky diváků rozkrývají formou fiktivního rozhovoru obou postav v záhrobí, kdy je král Odorikem zpovídán. Jan Svatoš vyzdvihuje skvělou spolupráci s herci Františkem Němcem a Igorem Barešem, kteří jedinečným způsobem propůjčili své hlasy oběma postavám.

Když dokument pro množství získaných informací nestačí, na místě je knižní dovětek

Příprava filmu zabrala celých pět let. Za tuto dobu odborné rešerše Svatoš intenzívně spolupracoval s předními českými historiky, zahraničními odborníky a renomovanými institucemi, navštěvoval četná místa, kde Přemysl Otakar II. pobýval a šel v Přemyslových šlépějích. Připravovat dokument bylo velmi obtížné. Mnohé informace chybí samotným historikům, jeho úspěchy i počiny byly v minulosti často cíleně zamlčovány nebo překrucovány. 

Svou roli má i samotný název filmu - „Až zařve lev“. Právě u tohoto panovníka máme poprvé doloženo, že se v jeho erbu místo přemyslovské orlice natrvalo zakotvil lev s rozdvojenou oháňkou. Film zákulisí umístění lva v erbu krále částečně odkrývá a Jan Svatoš jde ještě dále. Koncem letošního roku jako dovětek filmu připravuje vydání knihy, kde uvádí mnohé další informace a objevy, které už do samotného dokumentu nebylo možné uvést.

„Až zařve lev“ byl přelomovým celovečerním dokumentem i v samotné tvorbě Jana Svatoše. Spojil v něm své umění filmaře, režiséra a scénáristy, zájem o historii i celoživotní obdiv ke králi Přemyslu Otakaru II. Práce na tomto dokumentu ho ovlivnila jak lidsky tak profesně.

Na projekce v kinech chodí mnoho lidí, kteří využívají možnosti následné diskuse s režisérem. Je vidět, že pro Čechy je téma české historie stále velké téma. To Jana Svatoše utvrzuje v tom, že kvalitně a poutavě vyrobený historický dokument má v kinematografii své důležité místo a chce se tématům české historie ve své tvorbě více věnovat.

Osobnost krále Přemysla Otakara II. ho oslovila i na lidské úrovni. Obdivuje jeho statečnost, moudrost, i to, jak čelil pomluvám. Bohatství přitom nezískával pro sebe. Zakládal desítky měst, zušlechťoval království a byl i autorem koncepce prvních nezávislých soudů. Dokázal bojovat za svou ideu, a dokonce za ní obětovat i svůj život.

Ostatně právě jeho rozmach v rámci Evropy byl pravděpodobně tím hlavním důvodem, proč byl tento král okolními panovníky tak nenáviděn a proč nakonec zemřel tak ponižován. 

Když pravda vyplouvá na povrch i po staletích

Co režiséra a scenáristu Jana Svatoše při natáčení filmu překvapilo? Uvědomil si, jak moc mají Češi dodnes území bývalé Přemyslovy říše v oblibě. Jezdí lyžovat do italských Alp, nakupovat na vánoční trhy do Vídně a koupat s k Jadranu. Nejsilnější moment ale díky natáčení zažil přímo v místě, kde na Moravském poli český král skutečně zahynul. Je totiž o několik kilometrů níže než samotný památník bitvy u Suchých Krut v Rakousku. Jakoby se příliš nehodilo uvádět místo, jak daleko se do nepřátelského šiku během bitvy Přemysl Otakar II. dokázal sám probojovat.

Podobný osud mají mimo jiné i Přemyslovy stříbrné mince, které byly v minulosti roztaveny a ničeny. Film přibližuje překvapivý nález zatím jediné dochované unikátní mince, která byla náhodně objevena v izraelském přístavním městě Akkon. Je na ní podobizna českého krále a na zadní straně vyobrazení svatého Kryštofa, mimochodem patrona cestovatelů.

Místa, která vypráví více než knihy

Pro Jana Svatoše byl právě pobyt na místech, kudy šel i český král Přemysl Otakar II. velkým zážitkem i stavebním kamenem dokumentu. Film natáčel v České republice, Švýcarsku, Francii, Německu, Rakousku, Itálii a Slovinsku. Uvědomil si, že některé aspekty z knih nevyčteme a ani se je při rozhovorech s odborníky nemůžeme dozvědět. Souvislosti často objevíte až na místě, které na vás při pobytu působí a mnohé odkrývá.

Velký zážitek byl nejen pobyt v místě samotného Přemyslova úmrtí, ale také ve Znojmě, kde byl král pohřben, nebo na hradě Týřov, kde byl vězněn. To dodává filmu čtvrtý rozměr.

Jaké to je vyššímu smyslu obětovat svůj život a hořký nevděk pocítit ještě po 700 letech, i tím se film zabývá. Zbývá dodat, že vznikl v produkci Art Francesco s.r.o. a koprodukci České televize. Poslední možnost zhlédnout tento jedinečný tvůrčí počin v rámci distribuce kin bude v sobotu 5. listopadu v pražském kině MAT.

Spustit audio

Související