Dokumentaristka Třeštíková: Čeho Lída Baarová ve stáří nejvíc litovala?

8. únor 2016

Je v podstatě novodobou kronikářkou. Její časosběrné dokumenty sbírají ceny po celém světě. Ten poslední, Zkáza krásou, je o tom, jak pomíjivý je lidský život a hlavně sláva. Jeho hrdinka: Lída Baarová.

„V jejím osudu se zračí všechny velké události 20. století. Je to kontroverzní osoba a tou zůstane navždy. Mnoho lidí si ji zařadí do kolonky zrádkyně,“ říká dokumentaristka Helena Třeštíková. Natáčení prý bylo velmi intenzivní.

Osudové odmítnutí

„Ona byla velmi náladová a pila alkohol. Její nálady kolísaly. Byla to houpačka. Tři dny jsem nevyšla ze stresu.“ Lída Baarová ve filmu nejvíc lituje toho, že kdysi nepřijala nabídku do Hollywoodu. „Byť v jejím životě bylo hodně událostí, které by si zasloužily větší lítost,“ glosuje to Helena Třeštíková.

„Ona říkala: Už na tom světě nechci být. Já bych se chtěla ztratit a nebejt. Ty dny mi už nic nepřináší.“ To prý byla ta nejsilnější emoce, se kterou od ní odjížděla. „Uvědomila jsem si, že my odjedeme a ona tam zůstane sama a opuštěná s těmi pár zažloutlými fotkami v krabici od bot.“

Zásadním bodem zlomu v životě Baarové bylo úmrtí druhého manžela Kurta Lundwalla. „Řekla: V ten den jsem se smířila se stářím a přestala jsem si barvit vlasy.“ O svém vztahu s Goebblesem mluvit nechtěla. Zůstává otázkou, jak hluboký byl. „Z mnoha svědectví vyplývá, že platonický nebyl. Ale nikdo jim u toho nesvítil.“

Čtěte také

Může její dokument skončit happyendem?

Třeštíková myslí, že v dokumentech se nikdy nedá mluvit o happyendu. Ten patří jen do fikce. A připouští, že je ve svých filmech lehce přítomná. „Zpráva o mě v tom taky je.“ Na svou profesi prý „trénovala“ už jako malá.

„Byla jsem nástěnkářka a kronikářka. Taková hodná holčička, která všechno zapisuje.“ Dodnes si vede deník, který považuje za „zajímavou možnost sebereflexe“. To ji nejspíš přivedlo k časosběrnému dokumentu.

Drzost se vyplatila

„Není to obvyklá a jednoduchá metoda. Ale čas mě vždycky přitahoval.“ Od projektu Manželské etudy se tomu věnuje cíleně. „Pohltilo mě to.“ I když původně měla být grafičkou. Pak se to ale zvrtlo.

„Zajímal mě film, ale neměla jsem důvod věřit, že můžu uspět.“ Přihlášku na FAMU si ale podala. „Bylo to taková zvláštní drzost. Ale vyšlo to, vzali mě a od první chvíle jsem se tam cítila šťastná. A nepřešlo to dodnes.“

Helena Třeštíková

Jakými nočními můrami trpí? V čem je dokument jedinečný? Sleduje další životy svých hrdinů? Co ji čeká? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: eh , Jolana Voldánová
Spustit audio

Související