Dolní Cerekev nesouhlasí s jihlavským magistrátem

9. leden 2006
Pod kůži

Dolní Cerekev se zlobí na jihlavský magistrát. Obec chtěla pokácet přerostlé stromy na místním hřbitově, protože jsou podle ní nebezpečné jak pro pomníky, tak pro lidi. Magistrát ale kácení nepovolil a obec tedy zvažuje uzavření hřbitova.

Zdeněk Jirsa: Stromy jsou již přestárlé, jsou sice krásné, ale ve své podstatě na tomto pietním místě nám dělají i materiální škody a když přijde poryv větru opravdu ohrožují zdraví a životy občanů.

Věra Hájková: Tento argument použila podle starosty dolní Cerekve Zdeňka Jirsy obec k tomu, když žádala na jihlavském magistrátu povolení k pokácení některých stromů. Snahy o úpravu zeleně prý podpořili také občané v anketě.

Zdeněk Jirsa: Devadesát pět procent účastníků této ankety se vyslovilo proto, aby minimálně byly tyto stromy na významných krajinných prvcích upraveny.

Věra Hájková: Obec žádala povolení, aby mohla upravit zeleň na místním hřbitově, jak vy to vnímáte jako obyvatel Dolní Cerekve? Vy byste tam také tu zeleň upravoval?

: No v každým případě. Některý stromy jsou takový pazgřivce, že to je až spíš vostuda než vokrasa. A ty velký stromy, který tam vopravdu škoděj a votáčej ty pomníky nahoru, to tam je vidět, že jsou ty náhrobky rozpraskaný a že to teda asi vopravdu bude vod toho stromu, tak si myslím, že by se mohly svalit a mohly by se tam vysázet jiný, hezčí a tak, aby nepřekážely, abysme si nepřekáželi vzájemně.

Věra Hájková: Proti se postavili místní ekologové, kteří chtějí stromy zachránit pro jejich výjimečnost a krásu. Rozhodnutí jihlavského magistrátu, že stromy nesmí být pokáceny, je potěšilo. Vedení obce to naopak pobouřilo. Mluvčí magistrátu Radek Tulis obhajuje rozhodnutí takto.

Radek Tulis: V případě zeleně na hřbitově v Dolní Cerekvi jde o významný krajinný prvek, a v podstatě jedny z mála skutečně kvalitních stromů v obci, které by byly vykácením zničeny. Na strom byl vytvořen posudek soudním znalcem, který je předním českým arboretistou a na základě tohoto posudku byla zeleň ošetřena vazbami a zdravotními řezy. Aktuálně tedy nehrozí poškození majetku, zdraví či života a proto magistrát neshledal důvody proto, povolit kácení těchto skutečně zdravých a perspektivních stromů.

Věra Hájková: S tím ale starosta Zdeněk Jirsa nesouhlasí a odvolal se na krajský úřad. Rozhodnutí mu zatím nepřišlo. Už ale plánuje kroky, pokud i kraj nevyhoví jejich požadavku.

Zdeněk Jirsa: Pro nás zbývá jediný moment, to je vydat zákaz vstupu na pohřebiště a zřejmě požádat krajský úřad o to, aby pohřebiště bylo přeneseno mimo významný krajinný prvek. Je doopravdy otázka ohrožení životů, zdraví občanů a jejich majetků. Nemůžeme též splnit zákon o pohřbívání, o pohřebnictví, protože stromy nám brání zachovat normy tohoto zákona při ukládání do hrobu.

Věra Hájková: Mluvčí magistrátu ale slova starosty o nebezpečnosti situace na hřbitově opět vyvrací. Podle něj je to zbytečně nafouknuté a úřad jedná podle zákonů.

Radek Tulis: Podle našich informací a podle skutečně odborného posudku nehrozí žádné poškození majetku, zdraví či života, proto si dovolím považovat zavření hřbitova z bezpečnostních důvodů za poněkud neopodstatněné, protože jednoduše řečeno, jediné, co z těch stromů může padat je listí, případně nějaké malé větvičky, ale rozhodně tam nehrozí nějaké vlastně ohrožení.

Věra Hájková: Vývoj situace je nyní závislý na rozhodnutí krajského úřadu. Jak to bude se hřbitovem v Dolní Cerekvi na Jihlavsku vypadat, zda se budou stěhovat stromy nebo hroby, budeme sledovat.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: haj
Spustit audio

Více z pořadu