Dolní zámek v Panenských Břežanech, kde žil i Reinhard Heydrich, půjde do dražby. Vyvolávací cena je 30 milionů korun

10. duben 2019 08:29

Panenské Břežany jsou místem, kde se našly záznamy soudního procesu s Rudolfem Slánským. Ještě víc je ale tamní tzv. dolní zámek spojený s další postavou československé historie - zastupujícím říšským protektorem Reinhardem Heydrichem. Ten na zámku za války žil. Dnes je ale z památky ruina bez využití. Patří dvěma soukromým firmám, které jsou v likvidaci. A za měsíc může areál získat v dražbě nový majitel.

Uvnitř jsou teď například přístroje na mechanické zkoušení kovů, což jsou pozůstatky po Výzkumném ústavu kovů, který tam také sídlil.  V patře je sál, kde míval pracovnu zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich. „Odtud odjel na svou poslední cestu do Prahy, kde byl na něj spáchaný atentát,“ Říká správce zámku Jan Brhlík.

Stavba byla podle jeho slov započata někdy kolem roku 1840. „Po válce objekt získal Výzkumný ústav kovů, který tu působil až do revoluce,“ dodal správce Brhlík.

„Prodává se nejen zámek jako takový, ale i celý areál. Rozloha je zhruba 6,5 hektaru,“ upřesnil Miloš Lenger z kanceláře insolvenčního správce. Veřejná dražba je naplánovaná na 10. května a vyvolávací cena je 30 milionů korun.  

autor: Radek Duchoň
Spustit audio