DOMEK, NEJKRÁSNĚJŠÍ DÁREK

23. prosinec 2002

Zálezlice - Ani po více než čtyřech měsících od povodně nepůsobí Zálezlice poblíž Neratovic radostně. Holá místa, kde dříve stávaly domy, bláto, poničená stavení.. Přesto i zde lidé oslaví Vánoce. Někteří dokonce v nových domech.

Voda do Zálezlic vtrhla z rozbouřené Vltavy - nejvíce jí tu bylo 14. srpna. Téměř celá obec se ocitla pod vodou. Zničeno bylo 60 domů a 51 hospodářských stavení. Není to však definitivní bilance - obyvatelé teď s napětím sledují, co s dalšími navlhlými domy udělají mrazy. Působí to zvláštně - v okolí jsou ruiny domů, z mnohých pozemků jsou planiny, všude je bláto, lidé žijí v provizorních buňkách. A uprostřed toho všeho se tyčí mnohametrový vánoční smrk ozdobený barevnými světly. Tak vypadají před Štědrým dnem Zálezlice. Obec, která se pomalu probouzí k životu.

Starosta Josef Šulc si moc přál, aby mohl dvanácti rodinám poskytnout ten nejkrásnější dárek: nové bydlení. Dvojdomky vznikají na pozemku těsně vedle obecního úřadu. Bohužel se vše nestihlo, byty budou předány na začátku nového roku. Vnitřky už jsou téměř hotové, fasády stavebníci dodělají až na jaře. Dělníci dokončují poslední nedodělky a také cesty mezi jednotlivými staveními. V přízemí je obývací pokoj s kuchyní, koupelna a záchod, v patře pokoje a koupelnička. Hezké a hlavně rychlé bydlení.

Paradoxem je, že zatímco domy už stojí, dosud není jasné, kdo v nich bude bydlet a kolik bude činit nájem. Podle starosty Šulce jsou byty určené především pro dříve narozené obyvatele, kteří už nemají možnost si pořídit vlastní bydlení. Nájemci budou vybráni losem.

Spustit audio