Domovní znamení na domech Malé Strany v Praze vypovídají o jejich majitelích

21. říjen 2014
Česko – země neznámá

Když se projdete historickým centrem Prahy a nebudete se dívat jen po vyložených památkách, jako jsou kostely a chrámy, ale prohlédnete si i běžné měšťanské domy, možná vás překvapí, kolik z nich má své vlastní domovní znamení. Podle nich se domům dříve také říkalo – například U Tří housliček, U Zlaté číše, U Dvou slunců nebo U Červeného beránka.

„Víme, že nejstarší z nich pochází z roku 1401. Ale většina znamení, která nás tady obklopují, pocházejí ze století šestnáctého. Vznikla totiž po požáru Malé Strany v roce 1541. Z té doby je také většina malostranských domů. Anebo jsou ještě mladší, barokní,“ říká Jaroslava Nováková, ředitelka sektoru odborné činnosti Pražské informační služby - Prague City Tourism.

Dům U Dvou slunců

Domovní znamení v minulosti vznikala především z praktických důvodů. Bylo třeba označit domy pro příchozí, ale také pro poštu. Ta byla poměrně pravidelně doručována už od 16. století. Obydlí v té době nebyla číslovaná, čísla přinesla domům až doba Marie Terezie, tedy druhá polovina 18. století. V té době se domoví znamení změnila v dekorace.

A podle čeho se lidé rozhodovali, jaké znamení bude zdobit právě jejich dům? Chtěli jím vyjádřit například své jméno, svoji profesi, cechovní příslušenství nebo zálibu. Anebo dát najevo svou moc a sílu – třeba znamením lva či medvěda.

Nejstarší pražské domovní znamení bývalo na domě U Stříbrné štičky, který se kdysi nacházel v Mostecké ulici. Mezi turisty patří k nejobdivovanějším dům U Tří housliček. A školní výpravy se vždy zastaví v Nerudově ulici před domem U Dvou slunců, kde „žil a svou literární činnost započal“ - jak se píše na pamětní desce - Jan Neruda.

Spustit audio