Doprava ve středních Čechách je zredukovaná, ubudou další spoje

24. březen 2020

Doprava ve středních Čechách je zredukovaná, většinou platí víkendové jízdní řády. Cestujících kvůli opatřením, která mají bránit šíření nemoci COVID-19, výrazně ubylo.

Největší změny jsou ve městech, kde je zastavená výroba v automobilkách, například v Kolíně ještě ubudou spoje. Další omezení budou i v Příbrami.

Kvůli zastavení výroby v automobilce TPCA omezí dopravce Okresní autobusová doprava Kolín (OAD) provoz linky číslo 6, která obsluhuje průmyslovou zónu Kolín - Ovčáry. Část spojů na této lince bude zrušena. "Vedle toho si vedení města Kolín v pondělí vyžádalo návrh na omezení provozu na linkách s vysokou četností provozu. Pravděpodobně dojde k dočasné úpravě intervalu na zhruba jednu hodinu," řekl ČTK mluvčí OAD Kolín Miroslav Slaný. Podle něj půjde o linky 1, 2 a 3.

Mladá Boleslav kvůli zastavení výroby v automobilce Škoda Auto zcela zrušila městskou autobusovou dopravu, jezdí pouze speciální náhradní linky pro seniory. Po městě a příměstských částech jezdí šest linek, aby si senioři mohli zajet nakoupit a dostali se zpět domů. Ostatní lidé musí využít individuální dopravu, kterou zajišťují místní taxislužby.

Příbramská městská hromadná doprava od středy omezí provoz některých linek a zastaví provoz linky 2A. "Další úprava se týká večerních spojů po 19:00, které u všech linek MHD Příbram až do odvolání nebudou provozovány," uvedl místostarosta Příbrami Martin Buršík (ANO).

V Kladně platí už druhý týden víkendové jízdní řády. Podle Ludomíra Landy z ČSAD MHD Kladno, která provozuje autobusové linky hromadné dopravy na Kladensku i v dalších okresech Středočeského kraje, zatím další změny ani zavedení linek pro seniory dopravce nechystá.

Stejná situace je i v Mělníku, podle mluvčí radnice Barbory Walterové město zatím neuvažuje o dalších změnách, ale situace se může případně v souvislosti s šířením nákazy změnit.

Spustit audio