Dopravní podnik poslal do provozu první elektrobus Škoda E’CITY. V ulicích Prahy budou přibývat další

17. leden 2022 14:00

Dopravní podnik hl. m. Prahy chce letos vytvořit první vlastní flotilu elektrobusů v historii podniku. Do ulic metropole má vyjet celkem 14 elektrobusů Škoda E´City 36 BB. DPP je vysoutěžil za 207 milionů korun. První vozidlo vyjelo na lince 213.

Dopravní podnik hl. m. Prahy dnes představil zástupcům médií první elektrobus. Podívejte se, jak nové vozidlo vypadá:

První elektrobus s evidenčním číslem 3002 byl do garáže Vršovice dodán začátkem letošního roku. V první polovině ledna potom proběhlo několik zkušebních jízd bez cestujících a testování potřebné dobíjecí infrastruktury v prostorech garáže.

Elektrobusy Škoda E’CITY disponují unikátním řešením s dvoupólovým dobíjením a galvanicky izolovaným nabíječem na voze. Dobíjení baterie probíhá za pomocí pantografu na konečných zastávkách ze stávající tramvajové sítě nebo v prostorech garáže. Nabíjení na konečných zastávkách trvá 15 až 30 minut, čímž je doplněna část celkové kapacity baterie. Výhodou tohoto řešení je ideální kontrola energetické bilance vozu, a hlavně nízké náklady na dobíjecí infrastrukturu.

Elektrobus bude ve všední den vypravován na linky číslo 213 (Želivského - Jižní Město) a 154 (Strašnická - Koleje Jižní Město), které na konečných zastávkách Želivského a Strašnická disponují dobíjecí stanicí. O víkendech bude elektrobus možné vidět i na lince 124, která taktéž končí v obratišti Želivského.

autoři: Soňa Jindrová , JMys | zdroj: Dopravní podnik hl. m. Prahy
Spustit audio