Dopravní podnik zahájil stavbu v Hloubětíně. Nová vozovna pro tramvaje bude zprovozněna v roce 2024

7. září 2022 14:49

V pražském Hloubětíně začínají dělníci stavět novou tramvajovou vozovnu. Tu starou z 50. let nechal Dopravní podnik hl. m. Prahy strhnout zhruba před třemi lety kvůli špatnému technickému stavu.

Hlavní částí stavby bude hala pro odstavování a opravu tramvají, přestavbou a modernizací ale projde většina areálu. Novou, kapacitnější vozovnu s nejmodernějším vybavením získá Praha po 73 letech. Zprovozněná by měla být ve druhé polovině října 2024.

Zahájení stavby nové haly vozovny Hloubětín

Nová hala bude určená pro 61 tramvají délky až 32 metrů, opravárenská část bude mít šest stanovišť s kapacitou až 12 vozidel. Hala bude stavebně rozdělena na část využívanou pouze pro odstavování vozů a část pro provádění údržby, čímž se významně zredukuje prostor s nutností trvalého vytápění a osvětlení.

Kromě toho v areálu vozovny Hloubětín vzniknou další dvě budovy pro podnikové provozy, modernizací projde také stávající hala denního ošetření, která dostane novou fasádu a podnik v ní nechá kompletně vyměnit vnitřní vybavení. Dostane nové koleje, lávky i novou moderní myčku, která bude umět využívat dešťovou vodu. Přestavba čeká i všechny komunikace, odstavné a parkovací plochy či plochy zeleně v areálu vozovny.

Stavba nové vozovny Hloubětín
autor: Kristýna Vašíčková | zdroj: Dopravní podnik hl. m. Prahy
Spustit audio

Související