Dostavba další části Pražského okruhu se komplikuje. Obyvatelům i obcím vadí jeho plánovaná trasa

2. září 2020 14:33

Před 37 lety se otevřela první část Pražského okruhu - obchvatu hlavního města, který má propojit jednotlivé dálnice směřující z hlavního města a odvést tranzitní dopravu z jeho území. Ze zhruba 83 kilometrů této silnice je ale dokončená přibližně polovina. Výstavba dalšího úseku, který by měl na východě Prahy propojit dálnice na Brno a do Hradce Králové, se komplikuje.

Na stavbu okruhu mezi Modleticemi a Běchovicemi už existuje územní rozhodnutí, není ale pravomocné. Do pondělní půlnoci bylo možné proti němu podat odvolání.

Možnosti odvolání využilo nejméně pět desítek občanů, obcí nebo různých spolků. Podaly ho například pražské městské části Dolní Chabry a Horní Počernice nebo obec Veleň. Dále spolky Chvalská, Za lepší Chabry a Nad Drahaňským údolím. Odvolání teď bude řešit magistrát hlavního města. Ministr dopravy Karel Havlíček za hnutí ANO Českému rozhlasu řekl, že je třeba, aby se připomínky vyřizovaly rychleji než v minulosti. Podle Ředitelství silnic a dálnic to bude pro úsek Modletice - Běchovice trvat až rok.

Podle Havlíčka by se po vyřízení všech odvolání mohl začít stavět v roce 2022. Pokud stavba skutečně začne, měl by být celý Pražský okruh hotový v roce 2028, nejpozději 2029.

autoři: Markéta Šulejová , jp
Spustit audio