Dotřetice Filip

3. červen 2005

Už třetí den se věnuji úsloví mít filipa a teoriím o jeho vzniku. Zatím jsem probral názory, které úsloví spojují s nějakým konkrétním historickým nebo z literatury známým Filipem. Říkal jsem, že často se mluví o biblickém Filipovi Evangelistovi, také o Filipovi Makedonském a o Démosthenových vystoupeních proti němu zvaných filipiky a že Karel Čapek navrhoval svaté Filippa Benizzi a Filippa Neri.

Jsou ale i teorie, které filipa z našeho rčení se žádným konkrétním Filipem, a ani se jménem Filip nespojují. Najdeme je také v článku Karla Čapka v Lidových novinách, z něhož jsem tu už několikrát citoval. "... míti filipa může souviset se slovem filuta (z francouzského filou); člověk filipa mající, mívá v hlavě filouterie, taškařiny." Dodejme, že francouzské filou pochází nejspíš z anglického fellow, přítel, druh, kamarád, chlapík. Ostatně i další anglické slovo bylo u Karla Čapka v podezření, že by mohlo souviset se rčením mít filipa. Je to slovo fillip, které znamená špetka tabáku a také impuls, popud. Obrat to give a fillip znamená dát k něčemu popud, "k čemuž je ovšem třeba mít právě filipa," dodává Karel Čapek. Další Čapkův nápad nad rčením mít filipa zněl takto: "Ještě spíš si lid mohl udělat toho filipa ze slova filozof; protože slovo filozof mu znělo příliš cizí, zdůvěrnil si je slovem běžnějším, převzatým z církevního kalendáře." Na závěr svého článku o filipovi Čapek píše: "A konečně původem tohoto rčení... může být pouhý zvuk... Filip už svým zvukem vyjadřuje cosi jako čilost a vtip."

Michal Novotný

Tato zvuková teorie se dost blíží vysvětlení, kterému dnes odborníci dávají přednost. Jeho autorem je jazykovědec Vladimír Šmilauer, který v článku v Naší řeči v roce 1945 napsal: "Začátek fi- charakterizuje člověka chytrého, prohnaného: fikanec, fikulka, filuta, fintář, fíglař, fištrón, fiškus, filek, filištín, fijón... To všechno jsou lidé, kteří mají filipa, fiňáry nebo fifi. U některých slov, filuty, fintáře, fikance, fištrónu, je význam mazanosti původní; u ostatních se vyvinul jen proto, že na začátku mají fi-." Jinými slovy řečeno, to že mít filipa znamená být chytrý, asi nemá žádný jiný důvod než ten, že tak to v češtině chodí: když má nějaké slovo na počátku fi-, nejspíš tu jde o chytrost, prohnanost. Což ale není bez výjimek. O fifleně to například neplatí.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.