Doušek

26. duben 2004

V pátek jsem tu mluvil o jazykovém zákulisí výrazu jednoduchý a jak se mi občas stává, leccos mi kvůli času ještě zůstalo na dnešek. Povídal jsem o souvislosti, pro naše předky vlastně totožnosti, slov dech a duch a říkal jsem, že slova doušek a jednoduchý vznikla z toho, že jde o činnost prováděnou rychle, na jeden nádech. Doušek je lok na jedno nadechnutí, jednoduché je to, co je prosté, nesložitelné, proveditelné na jeden nádech. V souvislosti s dechem a duchem ale nemohu pominout zajímavá slova průduch, dýchánek a douška, takže o nich dnes.

Průduch je, jak píše slovník "otvor, zvláště větrací, jímž prochází proud vzduchu". O původu tohoto slova, dnes používaného převážně ve strohém jazyce techniků, mluví etymolog Václav Machek ve svém slovníku skoro až magicky. Říká tam doslova: "větrací otvor, původně snad ,pro duchy´, pro duše zemřelých, aby mohli přicházeti a odcházeti ze světnice" a dodává, že stejný význam mají i ruské dušnik a srbské a chorvatské oduška.

Michal Novotný

Ještě magičtější vysvětlení má Václav Machek pro původ slova dýchánek, což je zastarávající pojmenování "důvěrného posedění za družného hovoru, pobesedování," citoval jsem ze Slovníku spisovného jazyka českého. Dnes se tomu říká párty eventuálně stejně jako za mých mladých let mejdan. Machek tvrdí, že slovo dýchánek jako pojmenování schůzky vzniklo ze staročeského pojmenování kamenů, u nichž se na slunných místech shromažďovali hadi. Ty kameny a podle nich shromáždění hadů a pak i schůzky lidí se prý jmenovaly dýchánky proto, že hadi zde viditelně dýchali, zjevně se nadouvali a pak zase splaskávali. Což ale jen jako dýchání vypadalo, to už necituji z Machkova slovníku, to jsem si zjistil v jiných knihách. Nadouvání hadů ve skutečnosti nebylo dýchání, ale polykání a trávení větších živočichů, třeba myší, což je na hadích tělech vidět.

Slovem douška nazýváme dodatek v dopise, většinou označovaný písmeny P.S., tedy zkratkou latinských slov post scriptum čili po napsání. Podle současných etymologů má české slovo stejný původ jako výrazy doušek a jednoduchý. Také douška je něco tak krátkého, co se napíše na jeden nádech. Starší etymolog Václav Machek však má zajímavější vysvětlení. Tvrdí, že douška nemá s dýcháním nic společného, že je to zkrácení a spojení slovního spojení "do ouška". Douška tedy prý byl důvěrný dodatek, něco, co se říkalo jen do ouška, ne nahlas a veřejně. Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.