Dozorčí provozu ČD Cargo Petr Svatoš pohovořil o své práci a přiblížili jsme vám jindřichohradeckou úzkokolejku

28. prosinec 2011
Region expres , Region expres , Region expres

Petr Svatoš pohovořil o práci dozorčího provozu ČD Cargo na nymburském seřazovacím nádraží. Manželé Holoubkovi mají chalupu v Lovětíně a kolem jejich zahrady vede trať jindřichohradecké úzkokolejky. Prozradili, jaké to je bydlet přímo u trati.

Dozorčí provozu ČD Cargo. Přesně takové zařazení má na nymburském nádraží Petr Svatoš. Co tato práce v sobě skrývá a jak je možné se k ní vlastně dopracovat? Pavel Petr hledal a také našel odpověď.

Ve druhém příspěvku jsme zavítali do Lovětína - jen malý kousek od Jindřichova Hradce. Právě touto obcí vede trať Jindřichohradecké úzkokolejky. O ní vyprávěli manželé Jana a Jan Holoubkovi.

Pozvánky:
První míří na Řepařskou drážku v Kolíně Sendražicích. Stalo se již tradicí, že tamní nadšenci pravidelně připravují Silvestrovské a novoroční jízdy. Takže jinak tomu nebude ani letos. Samozřejmostí je jízda krytými vagóny. V soupravě na vás čeká i bufetový vůz s horkou medovinou a dalšími pochutinami, aby vám nebyla zima. Na první jízdu se vláček vydá v 10 hodin a poté každou hodinu. Poslední vyjede úderem šestnácté hodiny. Jste srdečně zváni.

Pokud naopak zamíříte na hory, třeba si uděláte čas na návštěvu Muzea ozubnicové dráhy v budově železniční stanice Kořenov. Do konce března je otevřeno vždy od 10 do 16 hodin. Expozice tohoto muzea je z větší části zaměřena na zubačku Tanvald - Kořenov, její pestrou, ale často pohnutou historii, zvláštnosti provozu a nasazovaná vozidla. Mezi exponáty můžete shlédnout modely různých druhů ozubnic, ozubnicové dvojkolí, jeho uložení a další technické zajímavosti.

Spustit audio