Drakonický

31. květen 2004

Když použijeme slovo drakonický, které se čas od času objevuje v našich médiích, dali jsme najevo jistou úroveň své vzdělanosti. Alespoň té míry, že víme, co nezvyklé slovo znamená. Slovník spisovného jazyka českého ho vysvětluje takto: "velmi přísný; tvrdý, krutý, neúprosný." A jako příklady uvádí slovní spojení "drakonická přísnost, drakonický zákon, drakonická opatření, drakonický trest a drakonický vládce". Ve slovníku také najdeme astronomický termín drakonický měsíc, ale o něm až nakonec.

Slovo drakonický připomíná výraz drak, přičemž souvislost mezi přísností a pohádkovým drakem, přísně nakazujícím obyvatelům města, aby mu dodávali princezny k snědku, by se vyspekulovat dala. Ve skutečnosti tu není, drakonické zákony, tresty a opatření se nazývají podle pána jménem Drakón, což byl řecký právník, člověk, který v 7. století před Kristem jako první v dějinách sepsal zákony. Do té doby se soudilo podle takzvaného zvykového práva. Sepsání zákonů, jejich kodifikace, vyhlášení všeobecné platnosti byl velký pokrok, omezovalo to libovůli soudců, kteří dosud prakticky o jakémkoli trestu mohli prohlásit, že je starým zvykem.

Michal Novotný

Podle toho, že slovo drakonický dnes užíváme jako označení věcí mimořádně přísných až krutých, by se mohlo zdát, že právník Drakón napsal zákony, které byly ve srovnání s minulým stavem vnímány jako přísné či kruté. To se nedá říct; už proto, že dnes nevíme, co v Drakontových zákonech vlastně bylo. Známe jen zlomek jejich opisu z doby dvě stě let po Drakontově smrti. Týká se zabití a podle něj se zdá, že Drakón rozlišoval mezi vraždou a neúmyslným zabitím. Ke své pověsti krutého zákonodárce Drakón asi přišel nevinně. Přestože s největší pravděpodobností jím formulované zákony byly shovívavější než předchozí zvykové právo, Drakóntovým potomkům se naopak zdálo, že jsou moc kruté. Z hlediska jejich pohledu kruté byly, pokrok směřoval k méně drastickým formám trestu.

A teď ještě pár slíbených slov o drakonickém měsíci. Tento odborný astronomický termín nemá nic společného se zákony, s přísností ani s athénským právníkem Drakontem. Tady skutečně jde o draka, latinsky draco, o místo na dráze Měsíce, které se nazývá dračí smyčka či dračí ohon. Doba mezi dvěma průchody Měsíce tímto místem, také se říká uzlem, se nazývá drakonický měsíc. Mimochodem, jde o dobu, která trvá 27 dní, 5 hodin, 5 minut a 35,8 vteřiny.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.