Dráteníci umí z drátu vykouzlit vajíčko, slepici i kohouta. Drátování zažene nudu v karanténě a zabaví i děti

11. duben 2020

Dráteníkům stačí ke štěstí kleště a kus drátu. Téměř zapomenuté řemeslo si můžete vyzkoušet i v domácí karanténě a vyrobit si třeba velikonoční vajíčko. Chce to jen zapojit fantazii a trochu trpělivosti.

 

Drátovaná vajíčka nejsou tradičním drátenickým výrobkem. Vajíčka totiž malovaly a zdobily dívky pro svoje chlapce, drátenictvím se ale zabývali muži. „Původ drátovaných vajíček se vysvětluje tak, že to byla zkouška dovednosti dráteníků,“ vysvětluje architektka a drátenice Hana Řepková.

„V historii ti lidé pracovali velmi tvrdě, pracovali v hospodářství a ti muži neměli nějak jemné ruce. Ale spousta těch dráteníků u nás i v zahraničí pracovala pro šlechtu. A pro tu šlechtu vyráběli mnohem jemnější výrobky. Říká se, že právě šlechtici je podrobovali této zkoušce vajíčkem, aby věděli, jestli jsou schopni jemné práce.“

Velikonoční vajíčka ozdobila metodou šité krajky Dana Frková

Odrátovat vajíčko metodou šité krajky trvá zkušeným dráteníkům půl hodiny. Začátečník může s drátkem a křehkou skořápkou bojovat i několik hodin a nakonec mu skořápka stejně praskne.

„Lidé si na odrátování vajíčka často netroufají,“ vysvětluje drátenice Hana Řepková a hned nabízí řešení, jak se s technikou drátování nejlépe seznámit. Začátečníci si mohou z drátu vyrobit dvojrozměrná vajíčka. Ozdobit je potom zvládne i malé dítě. Na výrobu spirály využijete vařečku.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka