Dřevěná rozhledna Zdenička v Těšánkách dostala jméno po mamince jejího majitele

30. červen 2022

Mezi Těšánkami a Lebedovem u Zdounek ve Zlínském kraji stojí rozhledna s pěkným názvem Zdenička. Byla postavena v roce 2012 na nejvyšším bodě areálu Gruntu Galatík. Má tři vyhlídkové plošiny a kdo po 48 mlynářských schodech vystoupá až na tu nejvyšší ve výšce 12 metrů, získá odměnou krásné výhledy na Chřiby, Hostýnské vrchy i Kroměříž.

Na rozhlednu Zdeničku je možné dojít několika způsoby. Ideální je vyjít přímo z gruntu Galatík v Těšánkách, kde se dá i dobře zaparkovat. Cesta vede kolem dvou rybníků, u kterých žije řada živočichů. Například bobr evropský, ledňáček, čáp černý i bílý a dokonce i dudek, což je i podle ochranářů rarita. Ale potkat tu můžete i běžnou zvěř jako zajíce, srnky či divoká prasata.

Rybník Jan nabízí zázemí mnoha druhům vodních ptáků

U rybníku narazíte také na stylizovaný vodní mlýn s ukázkou, jak se dříve mlelo obilí. V minulosti stávalo na úseku potoka Kotojedky až do Kroměříže 12 mlýnů. A všechny se uživily. Stavba návštěvníkům ukazuje, jak voda dokázala pohánět mlýnské kolo a tak mlít obilí.

Cestu k rozhledně můžete začít i u Lebedovského mlýna, který se nachází asi 300 metrů od gruntu Galatík, a také tam je možné dobře zaparkovat. V případě dobrého počasí, lze dojít na rozhlednu i od Zdounek, odtamtud není kopec tak prudký. A když je sucho, cesta po poli je příjemným zpestřením.

Rybníky nesou jména dědečků

Maminka majitele zdejšího gruntu Petra Galatíka, Zdeňka, stavbu rozhledny sledovala a těšila se na její otevření. Bohužel se ho však nedožila. Petr Galatík dal stavbě její jméno, které se rychle uchytilo. „Moje maminka byla takové světýlko, veselá povaha, spousta lidí ji znala, a říkají, že to bylo moc dobré rozhodnutí. A vzpomínka je tady stále!“ říká majitel gruntu Petra Galatík.

Rybníky zase pojmenoval po obou dědečcích, jeden je Jan a druhý František. Cestou do kopce na rozhlednu je klidné odpočívadlo u tůňky, které se tu říká „Jezírko babičky Ludmily“.

Jezírko babičky Ludmily s posezením v areálu gruntu Galatík v Těšánkách

Uprostřed kopce totiž vyvěral ze země pramen. A když nad ním bylo vyhloubeno a upraveno jezírko velké asi 3 krát 4 metry, přibyla i lavička pro kolemjdoucí. Nikdo netuší jak a proč, ale okolí jezírka během chvilky samo zarostlo mátou peprnou.

Těšánky a Lebedov jako na dlani

Rozhledna Zdenička stojí na ideálním místě, tyčí se na hraně údolí ve výšce 100 metrů nad terénem. A to už nabízí pěkný rozhled. Pod ní se jako na dlani rozprostírají obce Těšánky a Lebedov. Na dohled je i areál Lebedovského mlýna, kde jsou ustájené chovné klisny. První zmínka o tomto mlýnu je z roku 1668.

V dálce je pak vidět rozhledna Brdo v nadmořské výšce 587 metrů, což je nejvyšší vrchol Chřibů. Výrazný kopeček v krajině se jmenuje Chlum, dále lze zahlédnout poslední výběžky Litenčických vrchů a vesničku Zdislavice, kde stojí zajímavý zámek, který prochází renovací. Další vesnicí na dohled jsou Troubky, při dobré viditelnosti jsou vidět i Oderské vrchy.

Odměnou za výšlap jsou výhledy do malebné krajiny

Ve výčtu nechybí ani Svatý Hostýn, Hostýnské vrchy a za dobrého počasí je možné dohlédnout až na Slovensko.

Rozhledna Zdenička v Těšánkách vhodně zapadla i do rozsáhlého projektu vytyčení 150kilometrové hipostezky. Za příznivého počasí je volně přístupná po celý rok.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio