Dřevěné mašinky putují z Karlštejna až do Anglie. Originální stavebnice baví děti i dospělé

4. prosinec 2019 09:10

Manželé Modrovi z Karlštejna začínali jako typická garážová firma. První kousky dětské stavebnice vyrobili na chatě. Dnes vyvážejí originální hračky do Velké Británie, Francie, Německa i do Estonska. Jejich dílna sídlí v karlštejnském podhradí.

„Začalo to někdy v roce 2014, kdy jsem vytáhl ze šuplíku rodinný nápad na stavebnici s druky. Když to viděl můj syn, tak jsem o něm prakticky dva dny nevěděl,“ usmívá se zakladatel rodinné firmy Jiří Modr.

Dřevěná stavebnice se skládá z kostiček z bukového dřeva, které jsou pouze mechanicky opracované. Nejsou nalakované, ani namořené nebo napuštěné vosky. „Je to klasická, dřevěná stavebnice, na kterou přišroubováváme druky. Jsou to stejné druky, jako najdete na kabelkách, na kabátech nebo na kalhotách,“ vysvětluje spolumajitelka firmy Petra Modrová. Druky dodávají stavebnici další rozměr. Spojené kostičky totiž mohou různě rotovat.

„Někdy v roce 1993 moje sestra dělala pedagogickou fakultu a jedna ze semestrálních prací byla výroba hračky. Mamka přišla na nápad s druky, já jsem to vyrobil a ségra dostala potom zápočet, takže všichni jsme byli spokojení. Tehdy vznikla mašinka, která se dala předělat na robůtka,“ popisuje historii vzniku originální stavebnice Jiří Modr. „Nápad nakonec skončil v šuplíku. Až po dvaceti letech jsem ho vytáhnul a předělali jsme ho do dnešní podoby.“

Dílna, kde se druky připevňují na voňavé kostky z bukového dřeva, se každé odpoledne mění na dětský pokoj. Petra Modrová tady soustředěně přivrtává druky na kostičky. Kancelář firmy zase sídlí v sousedním obývacím pokoji.

Každý den tady vznikne asi 7 středně velkých stavebnic. Ty nabízejí tisíce možností sestavení. Každé dítě v nich totiž vidí něco jiného: někdo tank, někdo motorku a někdo zase figurky. Zatímco u těch známých a slavných stavebnic z plastu bývají přesné návody, tak tady návod nenajdete. Záleží jen na fantazii dítěte.

Petra Modrová po 23 letech opustila práci na poště, ale neměnila by. „Strašně mě to baví. Je to ruční práce a je za mnou něco vidět,“ ukazuje, jak jí jde práce s vrtačkou od ruky. Jen v noci před veletrhy prý mívá obavy, zda stihla vyrobit dost dílků a bude mít dostatek stavebnic pro všechny zákazníky.

Spustit audio