Dřevěné tyčky, lepidlo a pět tisíc kukel. Tak vypadají přípravy na výstavu motýlů v Botanické zahradě Praha

8. duben 2023

V Botanické zahradě hl. m. Prahy začíná tradiční výstava motýlů. Celkem pět tisíc kukel nejrůznějších druhů tropických motýlů postupně dorazilo do areálu ve speciálních přepravních boxech. Přípravy sledovala i naše létající redaktorka Sabina Vosecká.

Už dvacátá výstava poodhalí tajemství metamorfózy. Do Prahy jako každoročně putuju tisíce kukel z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou. Z nich se ve skleníku Fata Morgana postupně vylíhnou krasavci několika desítek druhů.

„Je to polystyrenový box, ve kterém je vata. Je to v několika vrstvách, takže my to postupně odkrýváme,“ ukazuje přepravní box kurátorka výstavy Eva Smržová.

Cesta z motýlí farmy v Anglii trvá necelý den. Aby kukly transport přežily, jsou boxy vybavené speciální termovložkou. „To je speciální hmota, která když se navlhčí, tak začne vyzařovat teplo. A to na ty kukly stačí.“

Zaměstnance pak čeká doslova mravenčí práce. Každou kuklu totiž musí pečlivě očistit od vaty a potom jednu po druhé přilepit na dřevěné tyčky.

„To je lepidlo, které je netoxické. Normálně se to používá na lepení uší u štěňat. Počká se vždycky, až kapka trošku zaschne, aby tam kukla lépe držela, protože jsou pohyblivé. Ono to možná není u všech vidět, ale některé se dokážou velice dobře mrskat,“ směje se kurátorka.

Nalepené kukly pak putují do vitríny ve skleníku Fata Morgana, výstava tu potrvá až do 21. května.

Kolik druhů motýlů letos uvidíte? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související