Dřevěný kostelík v Klepáčově nechal postavit místní rychtář s pomocí velehradských mnichů

14. leden 2019
Česko – země neznámá

Klepáčov, dnes místní část Sobotína na Šumpersku v Olomouckém kraji, je v současnosti známý zejména jako centrum rekreace a v zimě lyžování. Je zde menší lyžařské středisko a sedlo Skřítek nad obcí slouží k nástupu na letní túry po hřebenech Jeseníků či jako centrum běžeckého lyžování. Klepáčov má ale i jednu pozoruhodnou památku, kterou je prastarý dřevěný kostelík sv. Jana Nepomuckého.

 

Kdysi se Klepáčov nazýval německy Kleppel. Podle jazykovědců odkazuje toto jméno na staroněmecké slovo Klepp, které znamenalo něco jako předhůří či horský výběžek. A když se podíváme na ostroh vrcholu Pecný a Ztracených kamenů, není důvod tomuto vysvětlení nevěřit. Úzké údolí, ve kterém se vesnice nachází, od sebe navíc odděluje dvě pohoří – Jeseníky a Hraběšickou vrchovinu, takže jsou tu horské výběžky vlastně dva.

Už počátky vesnice souvisejí s těžbou dřeva ukrytého ve vyšších polohách hor. V roce 1594 je tak Klepáčov poprvé zmíněn jako osada horníků a dřevorubců. Lesy dodávaly dřevo a nedaleké doly železnou rudu, která se zpracovávala v hamrech losinského panství.

Obec to byla veskrze horská. Nejprve patřila k velkolosinskému panství. Od něj se později oddělilo menší dominium s centrem v Loučné nad Desnou a Klepáčov připadl do jeho obvodu. V roce 1770 koupil panství cisterciácký velehradský klášter, protože mniši cítili potenciál zejména ve zmíněné těžbě rud a bohatství dřeva. A místní rychtář Antonín Langer pochopil, že by vrchnost mohla být nakloněna výstavbě kostela v jeho osadě.

A tak se i stalo. I když stavba dřevěného kostela v 18. století už není příliš obvyklá, zdejší bohatství tohoto materiálu, který navíc vrchnost poskytla zdarma, přineslo jasnou volbu. Stavební práce obstarali místní řemeslníci a v roce 1783 byl kostel slavnostně zasvěcen sv. Janu Nepomuckému.

Kostel byl pouze filiálním svatostánkem, kam na bohoslužby docházel sobotínský farář. Díky krásné poloze pod jesenickými velikány k němu často chodili na výlet i kněží z okolních farností. A tak tam občas sloužili mše například i pozdější arcibiskupové Antonín Cyril Stojan či Josef Matocha, který byl sobotínským kooperátorem. 

Po válce však kostel chátral. Vnitřní vybavení bylo částečně rozkradeno a na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let 20. století byl kostel dokonce odprodán tehdejší České pojišťovně jako součást rekreačního střediska.

Budiž dáno zástupcům firmy ke cti, že už v osmdesátých letech začali s postupnou rekonstrukcí kostela, která vyvrcholila jeho opětovným vysvěcením v roce 1997. O rok později byl z příspěvků vysídlených rodáků pořízen i nový zvon na věž kostela.

Kostelík však zůstal soukromým majetkem a při prodeji rekreačního střediska změnil majitele. Naštěstí díky jeho pochopení je kostel stále k dispozici všem příchozími k církevním obřadům, zejména poutím.

Ke kostelu patří také kříž stojící u vchodu. Jedná se o zajímavou práci z místní mastkové horniny krupniku, která se vyskytuje pouze v okolí Sobotína. Nedaleko byl pak snahou obce Sobotína obnoven také po válce svržený pomník padlým v I. světové válce.

autor: kbz
Spustit audio