Dřevěný Votvírák z Brd získal cenu za design. Porota soutěže iF Design Award výrobek vybrala z 10 tisíc projektů

23. duben 2021

Prestižní ocenění iF Design Award 2021 získala malá firma z Rožmitálu pod Třemšínem za dřevěný Votvírák na lahve. Pod jeho návrhem je podepsaný designér Petr Nowague, se kterým brdská firma spolupracuje už od dob svého vzniku.

Čtěte také

Není to poprvé, co firma UBRD tuto cenu získala. Porota už v roce 2019 ocenila stejnou cenou set kuchyňského prkénka ve tvaru vlajky a stojan na nože. Tento úspěch odstartoval věhlas firmy z brdských lesů. Její zakladatelé Jiří Krůta a Vojtěch Hrach se snaží měnit pohled na produkty, kterým se v kuchyni obvykle tolik pozornosti nedostává.

Originální design výrobků firmy UBRD vychází z kvalitně zpracovaného dřeva. V případě Votvíráku na lahve jde o dřevo amerického ořechu v kombinaci s nerezovou ocelí. Majitelé firmy doufají, že oceněný výrobek si oblíbí i jejich zákazníci.

Loňský rok byl pro firmu UBRD velmi úspěšný. Oproti roku 2019 dokázali svůj obrat zdvojnásobit. V letošním roce společnost spouští e-shop pro Německo a Anglii a míří i na východní trhy. Kromě sady dřevěných podtácků, které firma právě uvádí na trh, má v šuplíku řadu dalších nápadů. Zatím jí ale na další rozvoj chybí kapitál.

Vojtěch Hrach z firmy UBRD vsadil na nedokonalost dřeva a jeho precizní zpracování

Redaktorka Bára Kvapilová před časem v dílně této brdské firmy natáčela. Jak její zakladatelé vzpomínají na začátky podnikání? A jaké mají plány? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.