Dřevorubci pokáceli v Krnsku 50 vzrostlých stromů, škoda je milionová

3. duben 2014

Vzrostlé a mohutné lípy, habry nebo duby zdobily ještě před několika týdny park u chátrajícího zámečku v Krnsku na Mladoboleslavsku. Ze sto padesáti stromů ale dřevorubci třetinu pokáceli. Milionovou škodu nyní prošetřuje policie a místní obyvatelé jsou pobouřeni.

„Pochopitelně nám není jedno, když se takto ničí příroda. Nevím, proč se na to nepřišlo dřív, protože jsem slyšela pily každé ráno,“ stěžuje si jedna z místních obyvatelek.

Starosta Krnska Ivan Grasev řekl, že měl od zástupce majitele informaci, že se park bude pouze čistit od náletových dřevin. „Navštívil mě pan Říha a vysvětlil jsem mu, že na takovou akci nemůže obec vydat povolení. Ubezpečil mě, že jde jen o čištění,“ tvrdí starosta zvolený za Nezávislé.

Lidé v obci pak starostu upozornili, že se kácí celé stromy včetně těch staletých. „Okamžitě jsem tam vyjel a zjistil jsem, že je pokáceno zhruba 52 stromů, k čemuž se zmocnění nevztahovalo,“ říká starosta.

Zdeněk Říha, který chtěl už dříve zámek koupit a kterého majitel žijící v Kanadě přes svého příbuzného pověřil, aby na čištění parku dohlížel, uvedl, že jde o nedorozumění.

„Pokácení stromů bylo naprosto v souladu s odbornými posudky. Starosta to povolil, ale zapomněl, že jsou stromy památkově chráněny. Bohužel se stal takový omyl. Nyní čekám na posudky od dendrologů, aby to bylo oficiální a nestranné,“ obhajuje se Zdeněk Říha.

Starosta Grasev ale tvrdí, že povolovat nic nemohl, protože obec park nevlastní. A ať už stromy patří komukoli, jde o protizákonné kácení.

Případ šetří policie

Mladoboleslavský policejní mluvčí David Schön řekl, že kriminalisté podezírají šedesátiletého muže. Neprozradil ale, o koho jde. „Vyšetřovatel zahájil úkony trestního řízení pro spáchání dvou trestných činů. Podle posudků byl pouze jeden strom v takovém stavu, že bylo jeho pokácení oprávněné,“ objasnil policejní mluvčí.

Většina pokácených stromů skončila na pile. Škoda je podle policistů několik milionů korun. Jestli stromy nechal pokácet majitel nebo jeho zástupce omylem, či úmyslně, by měla policie zjistit během několika měsíců.

autoři: duch , vman
Spustit audio