Droždí dělá už 160 let kouzla s pečením českých buchet, dezertů i knedlíků

Věděli jste, že proces kynutí těsta objevili už staří Egypťané? Jako mnoho jiných užitečných věcí, byl i tento objev náhodný.

Když nechali lidé těsto na placky na slunci delší dobu, zjistili, že se jeho objem zvětšil. Tehdy však ještě nevěděli proč. Až teprve v polovině 19. století (1857) francouzský biolog, chemik a lékař Louis Pasteur učinil zásadní objev, a to že kvašení způsobují živé organismy – kvasinky. Dokázal, že buňky kvasinek mohou žít jak za přístupu vzduchu, tak i bez jeho přítomnosti. Díky němu víme, že právě kvasinky přispívají k utváření vůní a chutí pečiva a k jeho kynutí.

Pekařské droždí neboli kvasnice je surovina, bez které se neobejde výroba pečiva. Jde o živé buňky kvasinek druhu Saccharomyces cerevisiae, které ke svému rozmnožování potřebují cukr. Kvasinky mají schopnost přeměňovat přirozené cukry obsažené v mouce na alkohol a oxid uhličitý - právě ten způsobuje kynutí těsta. Pekařské droždí je zdrojem celé řady živin a vitamínů.. Díky svým vlastnostem má droždí blahodárný vliv na lidské zdraví – pomáhá při nespavosti a únavě.

Výroba droždí

I když je dnešní výroba droždí založena na vědeckých poznatcích a využívají se při ní moderní technologická zařízení, její princip je v podstatě velmi jednoduchý:

Proces výroby začíná v laboratoři, v malé zkumavce o objemu jen několika mililitrů. V prostředí, které obsahuje cukr (z melasy), za přítomnosti kyslíku a přídavku živin, kvasinková buňka velmi rychle roste a pomnožuje se. Postupně se v několika fermentačních stupních získává požadované množství droždí (v objemu řádově m3).

Po skončení fermentace se zbytky melasy a živin z růstového prostředí oddělí na separátorech; získá se tím tzv. kvasničné mléko. Z kvasničného mléka se odstraní část vody na vakuových filtrech a droždí se zabalí do velkoodběratelských nebo malospotřebitelských balení. Zabalené droždí je uskladněno v chlazeném skladě a následně expedováno k zákazníkům chladírenskými vozy.

Jak správně droždí vybrat a skladovat

Kvalitní čerstvé pekařské droždí má světle krémovou barvu, lasturový lom, snadno se drobí a příjemně voní.

Čerstvé pekařské droždí se musí skladovat při teplotách od 1 do 8 °C (max. do 10 °C), při kterých droždí nepracuje, a tím si uchová svou kvalitu po celou dobu trvanlivosti až do okamžiku jeho spotřeby. Optimální teplota je 5 °C.

Sušené pekařské droždí se může skladovat mimo lednici až 2 roky bez snížení kvality, proto může být doma ve spíži vždy po ruce.

Čerstvé pekařské droždí Noli, Fala a sušené droždí Saf-instant, Noli a Viva pizza jsou přirozeně bezlepková a neobsahují žádné suroviny živočišného původu.

Drožďová pomazánka šunková

Ingredience:

5 kostek droždí NOLI

60 g másla

1 větší cibule

3 celá vejce

1 kávová lžička kremžské hořčice

150 g šunky

100 g strouhaného uzeného sýra

4 kávové lžičky sójové omáčky

majoránka

česnek

sůl

pepř

Postup:

Na pánvi zpěníme na másle nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme droždí a na mírném ohni vymícháme na hladkou kaši.

Přisypeme kostičky šunky, prohřejeme a přidáme kremžskou hořčici, sójovou omáčku, sůl, pepř a za stálého míchání počkáme, až pomazánka zhoustne. Přidáme rozšlehaná vejce a znovu promícháme do zhoustnutí.

Do směsi poté přidáme nastrouhaný uzený sýr a promícháme. Na závěr odstavíme z přímého ohně a dochutíme česnekem a majoránkou.

autor: av