Družstvo KOVO Věšín slaví letos 130 let. Založeno bylo v hospodě U Šenkýřů

14. červenec 2022

Na začátku byly cvočky a hřebíky. Dnes značku KOVO Věšín najdete na drážních lampách, na krosnách i na kovových pracovních stolech. Patrně nejstarší výrobní družstvo v Čechách bylo založeno ve věšínské hospodě.

Podbrdské muzeum v Rožmitále pod Třemšínem připomíná 130. výročí založení proslulého družstva výstavou nazvanou KOVO Věšín 1898-2022. Její tvůrci se pokusili zpřehlednit spletitou historii výrobních družstev na Rožmitálsku. Výroba hřebíků má tradici ve Věšíně i v nedalekém Starém Rožmitále. Podniky se v průběhu 20. století slučovaly, rozšiřovaly i zanikaly. Pod názvem KOVO Věšín družstvo fungovalo od poloviny 60. let minulého století až do počátku našeho tisíciletí, kdy přešlo do soukromých rukou.

Družstvo založilo 39 cvokařů 24. července 1892 ve věšínském hostinci U Šenkýřů. Výrobcům cvočků do bot tehdy došla trpělivost s překupníky a vzali podnikání do vlastních rukou. Odběratele i dodavatele začali shánět společně. „Opravdu to bylo jedno z prvních výrobních družstev v Čechách,“ vysvětluje kurátor výstavy Rudolf Šimek. Původně družstevníci vyráběli hlavně cvočky a hřebíky, ale později se pustili i do výroby pracovních stolů, návěstidel a drážních lamp.

Cvokaři z Věšína vyráběli široký sortiment hřebíčků do bot, hřebíků i kramlí

Kurátor Podbrdského muzea Rudolf Šimek vedle bádání v několika archivech mluvil i s pamětníky. S jejich pomocí se mu podařilo shromáždit mnoho zajímavých fotografií, písemností, vzorníků a výrobků, které jsou na výstavě k vidění. Vyzpovídal několik bývalých předsedů, vedoucích dílen i řadové družstevníky. Díky tomu se dostal k tajemné historce o ztraceném nákladu cvočků, který se měl potopit v roce 1920 spolu s lodí u italského Terstu. Zda je tato historka pravdivá, se zatím nepodařilo doložit.

Výrobky a zajímavosti z historie družstva KOVO Věšín budou v muzeu v Rožmitále pod Třemšínem k vidění až do konce září.

Jaký byl nejslavnější výrobek družstevníků Rožmitálska? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio