Duben je i letos začátkem nové sezóny na státních hradech a zámcích. Co můžete očekávat?

19. duben 2022

Hostem pořadu byl ředitel územní památkové správy Národního památkového ústavu v Praze Petr Spejchal.

Prvního dubna začala nová návštěvnická sezóna na hradech a zámcích, i když samozřejmě některé z nich jsou otevřené celoročně. Všichni za sebou máme dva roky nejrůznějších covidových omezení, což samozřejmě postihlo i státní hrady a zámky. Podle celostátních statistik vloni přišlo na hrady a zámky skoro o dvě pětiny méně návštěvníků než před covidem. Místo více než 5 milionů lidí za rok jen něco málo přes 3 miliony. Naznačují první víkendy dubna, že by ta letošní sezona mohla být opravdu návratem k tomu, co jsme znali před rokem 2020?

„První ohlasy o Velikonocích ukazují, že sezona patrně bude lepší, ale že bychom se vraceli až do roku 2019 a k těm maximálním číslům to nelze očekávat, ani si to nemyslíme,“ říká ředitel územní památkové správy Národního památkového ústavu v Praze Petr Spejchal. „Je větší zájem o on-line vstupenky, to znamená větší plánování rodinného výletu nebo návštěvy hradu či zámku. Zároveň návštěvníci preferují trasy, které jsou kratší. Mají jistotu, že to zvládnou se svými ratolestmi.“ Některé prohlídky se tedy plánují obnovovat a upravovat.

Jak pokračuje stavba nového návštěvnického centra na Karlštejně? Co zahrnuje chystaná obnova Sázavského kláštera? A proč jsou od nové sezóny vstupenky na státní hrady a zámky dražší?

Poslechněte si celý rozhovor v audioverzi.

Spustit audio