Dům Kalich v Litoměřicích má na střeše unikátní vyhlídkovou věž ve tvaru skleničky na víno

5. leden 2023

Jednou z výrazných dominant litoměřického Mírového náměstí je Dům Kalich nebo také Dům pod bání. Název dostal podle věžičky na střeše, která má tvar kalicha. Věž přitom není jenom ozdobou, ale zároveň i unikátní vyhlídkou, ze které je krásný kruhový výhled na Litoměřice i okolní hory.

Dům pro Jana Mráze z Milešovky přestavěl koncem 16. století Ambrož Balli. Novogotické průčelí pochází z 19. století. V polovině minulého století pak proběhla celková generální oprava Domu Kalich.

V současné době sídlí v domě městský úřad. Kromě toho byste v něm ale našli i informační centrum, rozsáhlou podzemní expozici o dole Richard a také interaktivní výstavu umístěnou v podkroví, která odkrývá tajemství stavby. Vše si můžete prohlédnout v dotykových informačních kioscích, které mapují dějiny a zajímavosti této nevšední památky.

Dále v expozici naleznete několik ojedinělých exponátů objevených při renovaci objektu, jako je například malovaný trám nebo obsah makovice, ciferník věžních hodin a mnoho dalšího. K vidění jsou zde i truhlářské nástroje použité při rekonstrukci krovu.

Samotná báň, která představuje vyhlídkovou věž v podobě skleničky na víno, je jediná svého druhu v naší republice. Svým tvarem připomíná dlouhou vinařskou tradici na Litoměřicku. Je z ní krásný kruhový výhled na celé Litoměřice a také na okolní hory.

A pokud by vám někdo vyprávěl, že v báni dříve zasedala městská rada a že každý radní měl k dispozici jedno z osmi okének, do kterého vyvěšoval vlajku, pak vězte, že se jedná o zcela smyšlený příběh.

Spustit audio