Důmyslná nadzemní chodba na zámku v Manětíně spojovala zámecký objekt se sousedním kostelem

28. srpen 2018
Česko – země neznámá

Barokní perlou západních Čech je právem nazýván zámek v Manětíně na severu Plzeňska. Přes tři století zde bydlel a zušlechťoval ho rod Lažanských. V Manětíně se dochovalo téměř vše, od nástěnných a stropních maleb až po bohatý a vzácný mobiliář.  

 


Prohlídka zámku proto určitě stojí za to. Uvidíte také krásně udržovaný zámecký park. I ze zahrad je nádherný pohled na krásně opravenou barokní kulturní památku. Nás v zámeckém komplexu zaujal jeden nenápadný, ale určitě zajímavý detail.

Tím je spojovací chodba, kterou tu v první polovině 18. století nechala postavit kněžna Marie Gabriela Lažanská. Co spojovala? Nedaleký kostel svatého Jana Křtitele. Do té doby muselo panstvo na bohoslužby do kostela venkovním prostorem.

Chodba je klikatá

Úzká chodba mírně stoupá a v jejím závěru je 15 schodů. Na konci chodby jsou dřevěné dveře a za nimi oratorium, tedy soukromá kaple. Z lodžie mohlo panstvo nerušeně sledovat mši. A také se kdykoli vzdálit zpátky do zámku.       

Chodbu jsme s průvodkyní odkrokovali a vyšlo nám, že je dlouhá asi 40 kroků, tedy přibližně 50 metrů i se schodištěm. Na druhé straně chodba ústí do překrásného sálu. V něm se v současné době konají například svatební obřady. Není divu. Atmosféra místa je umocněna skutečností, že se interiér a bohaté výmalby dochovaly přes 300 let bez zásahu restaurátorů.

Rod Lažanských musel zámek opustit v roce 1945 výnosem Benešových dekretů. Tehdejší pán zámku měl totiž za ženu Rakušansku. Od roku 1945 je zámek ve vlastnictví státu. Součástí zámku je i bohatě zdobené náměstí v Manětíně. Zajímavý je soubor barokních soch, které v minulosti tvořily takzvanou Horní cestu. Ta vedla do dalšího kostela.     

Zámek Manětín je otevřený od května do září denně kromě pondělí od 9:30 do 12:00 a od 12:30 do 17:00 hodin. Od října do dubna pak o sobotách, nedělích a svátcích ve stejný čas. Více informací najdete na www.zamek-manetin.cz.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři