Dušená vepřová líčka na červeném víně miluje zpěvák Pavel Vítek, byl nadšený i z bramborového pyré

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal se rozhodli naučit dělat dušená vepřová líčka na kořenové zelenině a červeném víně. Svůj recept jim prozradil šéfkuchař Eduard Petrák ze Svatojánského dvora. Zpěvák Pavel Vítek líčka miluje a rozplýval se nad jejich chutí i u vynikajícího bramborového pyré.

Dušená vepřová líčka

Ingredience:

1 kg vepřových líček

2 větší mrkve

1 menší celer

1 větší cibule

1 snítka rozmarýnu

2 snítky tymiánu

2 bobkové listy

15 kuliček černého pepře

8 kuliček nového koření

500 ml červeného vína (např. Marsalla)

olej na smažení

Postup:

Vepřová líčka částečně odblaníme a vcelku namočíme přes noc v lednici do červeného vína. Maso se tak trochu napije červeného vína, ztmavne a zkřehne.

Druhý den maso vyjmeme, lehce osušíme a v kastrolu orestujeme dozlatova na rozpáleném oleji. Pak maso vyjmeme a ve výpeku orestujeme na menší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu do světle hnědé barvy. Pak přihodíme i nahrubo nakrájenou cibuli a orestujeme vše dotmava.

Posléze k zelenině přidáme orestované maso, přihodíme divoké koření i bylinky a zalijeme červeným vínem, ve kterém se maso marinovalo přes noc. Pro zjemnění kyselosti od vína můžeme přidat i lžíci cukru. Pak přiklopíme a dusíme 2 hodiny.

Podáváme s bramborovým pyré.

Eduard Petrák

Ve Svatojánském dvoře vaří především českou kuchyni, ale miluje i ryby a mořské plody. V kuchyni nejraději věci organizuje, čehož se mu v roli šéfkuchaře hodně dostává. Je usměvavý a rád se podělí o recepty.

Během návštěvy jsme dostali k ochutnání i sladký dezert a výbornou kávu. Bylo to milé setkání, u kterého byl i zpěvák Pavel Vítek.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.