Dusíkovo divadlo v Čáslavi se po rozsáhlé rekonstrukci opět otevřelo veřejnosti

12. březen 2022 09:02

Dusíkovo divadlo v Čáslavi na Kutnohorsku se po rozsáhlé rekonstrukci historického sálu v pátek opět otevřelo veřejnosti. Pro návštěvníky byla připravená vernisáž výstavy malíře Jakuba Špaňhela a slavnostní koncert. Série akcí pokračuje do 22. března, na programu jsou představení souboru Cirk La Putyka nebo romantická komedie Na Zlatém jezeře v podání Simony Stašové a Ladislava Freje.

Generální rekonstrukce divadelního sálu, který má kapacitu 385 míst, začala loni v létě a trvala do letošního února. Náklady přesáhly 12 milionů korun. Řemeslníci opravili štuky a podlahy, zrenovovali sedačky, kompletně nová je jevištní technologie. 

Divadlo při rekonstrukci sálu zachovalo svůj program na nové scéně, kde se konaly hlavně přednášky a představení pro děti. Kromě toho má historickou malou scénu, kterou většinou využívají ochotníci, a provozuje i kino.

Čtěte také

Divadlo, jež nese jméno čáslavského rodáka, skladatele a klavíristy Jana Ladislava Dusíka (1760 až 1812), je jedním z nejstarších kamenných divadel v Čechách. Stavba byla zahájena v červnu 1867, budova se slavnostně otevřela 28. února 1869. Od té doby prodělala řadu stavebních úprav a přestaveb. Od roku 1924 byla nynější rekonstrukce tou nejrozsáhlejší.

autor: Von
Spustit audio