Dva vlaky na Příbramsku a Nymbursku vykolejily po srážce s kamiony. Dráhy zavedly náhradní autobusovou dopravu

21. únor 2020

Dva vlaky dnes vykolejily na tratích v našem kraji po srážce s kamiony. První nehoda se stala v poledne na Příbramsku, druhá odpoledne na Nymbursku.  Záchranáři ošetřily několik většinou lehce zraněných a převezli je do nemocnic. Dráhy zavedly náhradní autobusovou dopravu. 

Vlak s nákladním autem se dnes před polednem srazil ve Staré Huti na Příbramsku, záchranáři podle mluvčí Petry Effenbergerové ošetřili čtyři lehce zraněné. Příčinu a okolnosti nehody vyšetřuje policie, řekla policejní mluvčí Monika Schindlová.
Podle mluvčího středočeských hasičů Petra Svobody je vlak vykolejený, ale není převrácený. Podle Schindlové vykolejil jeden ze tří vagonů. "Ve vlaku byli dva cestující a tři zaměstnanci," uvedla policejní mluvčí.

Mezi zraněnými je strojvedoucí, řidič nákladního vozu a dva cestující. Podle Effenbergerové byli všichni po nezbytném ošetření na místě převezeni do příbramské nemocnice. Podle Schindlové dechová zkouška ukázala, že řidič nákladního vozu nebyl pod vlivem alkoholu.
Svoboda uvedl, že havarovaný vlak převezmou k vyproštění drážní hasiči. Dopravu cestujících v úseku mezi Dobříší a Mníškem pod Brdy zajistí autobusy. Trať bude ještě několik hodin zavřená.

Srážka vlaku u Běrunic na Nymbursku

Další nehoda se stala na železničním přejezdu v Běrunicích na Nymbursku. Na místě je několik zraněných, provoz vlaků je zastaven. Vlak vykolejil, řekli ČTK mluvčí záchranných složek.

Nehoda se stala kolem 15. hodiny. Záchranná služba do nemocnice podle mluvčí Petry Effenbergerové zatím odvezla tři lidi, kteří byli lehce zranění. Jde o strojvedoucího, průvodčího a dítě. "Po ošetření na místě byli převezeni do kolínské nemocnice," řekla Effenbergerová. Policisté i hasiči evidují pět zraněných. Řidič kamionu vyvázl podle policie bez zranění.

Podle policejního mluvčího Pavla Truxy se nehoda stala na přejezdu, který není chráněn závorami. "Míra zavinění se bude zkoumat," řekl ČTK Truxa.

České dráhy zavedly v úseku mezi Městcem Králové a Chlumcem nad Cidlinou náhradní autobusovou dopravu. Komplikace se podle jejich webu očekávají do 20:30.

autor: Jiří Svatoš | zdroj: ČTK
Spustit audio