Dvaadvacet kilometrů dálnice D1 bude uzavřených – už příští víkend

29. květen 2013

Z modernizované dálnice D1 zmizí první most. Stane se tak v noci z 8. na 9. června. Dvaadvacet kilometrů dlouhý úsek mezi Humpolcem a Jihlavou bude úplně uzavřený – celých 12 hodin. Dělníci na 107. kilometru začnou pracovat v sobotu 8. června ve dvacet hodin a skončí v osm hodin ráno. Veškerá doprava musí na objížďku – přes Havlíčkův Brod na Jihlavu.

Řidiči budou muset vyměnit pohodlí dálnice za silnice prvních tříd. Čekají na ně tři menší obce – Skála, Věž a Šmolovy mezi Humpolcem a Brodem.

Čtěte také

„Ať to pustí, kudy chtějí, ale ať nás tady neotravují,“ říká Stanislav, který bydlí ve Věži. Z okna svého domu by řidičům kamiónů mohl podávat svačinu – z takové blízkosti se na sebe dívají. „Jezdí tudy ve všední den, když je dálnice normálně otevřená, a teď je to ještě horší – není ani možné přejít silnici,“ dodává Stanislav.

„Přes den je to hrozné – tolik aut. Teď zrovna jeli nahoru. Jeden jede, druhý ho předjíždí a další za nimi. V noci je to ovšem lepší. Do desáté hodiny večer je tu šum, potom je klidněji. Ráno ve čtyři hodiny kamióny zase jezdí,“ dělí se o každodenní prožitky Stanislavova manželka Anna.

Z Věže směřuje silnice na Havlíčkův Brod. Míjí Michalovice a prochází vesnicí Šmolovy – tam jsou domky podstatně dál než ve Věži. V Havlíčkově Brodě jsou v nejužším místě lidé obtěžováni železnicí a ruch ze silnice téměř nevnímají. Resort dopravy však právě tudy stanovil objízdnou trasu.

„Pokud to stihnou za 12 hodin v noci ze soboty na neděli, kdy je provoz minimální – kamiónová doprava je o víkendu relativně minimální – tak si myslím, že je to rozumně zvolený postup,“ schvaluje objízdnou trasu i náměstek hejtmana Vysočiny Libor Joukl.

Čtěte také

Úsek z Humpolce do Jihlavy lze objet ještě mnohem kratší cestou – přes Větrný Jeníkov. Tedy po silnicích kraje. Jedné červnové noci se Libor Joukl neobává. V klidu však rozhodně není.

„Mám strach celkově z toho, že v rámci bourání dalších mostů a v rámci dalších aktivit, které na dálnici proběhnou, budou vozy jezdit po našich silnicích. Když se podíváte na směr z Brna – od Velkého Beranova na příjezd do Jihlavy u Tesca, zkuste si tam okolo druhé hodiny stoupnout. Fronta je až na kopec,“ říká na závěr náměstek hejtmana.

autor: mik
Spustit audio