Dvě minuty a půl miliardy na kotle bylo pryč. První den přijal kraj 11 700 elektronických žádostí o dotace

3. červen 2019 09:14

Středočeši měli zřejmě poslední možnost požádat kraj o příspěvek na nový kotel na pevná paliva. Třetí vlna takzvaných kotlíkových dotací začala v pondělí po 10 hodině. Během dvou minut byly peníze vyčerpány.  Získat je možné až 128 tisíc korun.

Středočeský kraj měl na příspěvky vyčleněných zhruba 515 milionů korun, což podle odhadu mělo vystačit přibližně na 5 tisíc kotlů. K tomu chce ale ještě přidat nevyčerpané peníze z předchozích výzev, kde zbylo dalších 60 milionů.

Celkem tak přijal 5610 elektronických žádostí, po poledni bylo registrováno 11 tisíc žadatelů. Mluvčí úřadu Helena Frintová poznamenala, že tam budou patrně nějaké duplicity a vše nad 6 000 půjde do takzvaného zásobníku.

Kraj navíc zavedl novinku. Dřív si mohli zájemci žádat o dotaci zpětně, nyní nabízí i zálohové platby pro ty, kteří budou kotel na pevná paliva teprve kupovat. 

Neomezenou možnost takzvaného předfinancování mají ale jenom držitelé průkazu pro zdravotně postižené. Mladí od 18 do 29 let a senioři nad 65 let pak musí splnit ještě jednu podmínku - bydlet buď v nejvíc znečištěných oblastech třeba na Mladoboleslavsku, Kladensku nebo Berounsku, popřípadě v nejchudších regionech. Tam podle náměstka hejtmanky Gabriela Kovácse z hnutí ANO patří třeba okolí Vlašimi, Mšena nebo Zruče nad Sázavou.

Zájemci o dotaci musí kromě formuláře v elektronické podobě dodat i jeho tištěnou verzi, k tomu  fotky nového kotle, potvrzení o likvidaci toho starého, účtenky, které s výměnou souvisí, nebo třeba i písemný souhlas vlastníků nebo spoluvlastníků bytu či rodinného domu, popřípadě podpis druhého z manželů. 

To všechno by měl stihnout podat na krajský úřad do 20ti dnů od odeslání elektronické žádosti a to buď osobně, poštou nebo kurýrem.

autor: Radek Duchoň
Spustit audio