Dvojčata na Jižním Městě: jednu budovu opravují dělníci, druhá chátrá

18. leden 2021

Praha řeší, co dál s bývalým hotelem Opatov na Jižním Městě. Devatenáctipatrový věžák je prázdný a chátrá. Původně chtělo hlavní město nechat hotelové pokoje přebudovat na stovky bytů. V pondělí ale radní rekonstrukci zrušili.

Do opraveného hotelu se podle původních plánů Prahy měli nastěhovat senioři nebo mladé rodiny. Odsouhlasilo to vedení města už v roce 2018, doteď ale magistrát nevybral stavební firmu. V pondělí výběrové řízení radní úplně zrušili. Bylo to hlavně kvůli ceně, kterou za opravu firmy nabídly. Byla až moc vysoká. „Předpokládaná hodnota tehdy byla stanovena na 550 milionů korun, nicméně nejlepší nabídka s DPH činí 833 milionů korun,“ popisuje radní pro bydlení Adam Zábranský z Pirátů.

Hotel Opatov

Budova je podle radního Zábranského nešťastně technicky postavená. Co bude s bývalým hotelem dál, určí studie proveditelnosti. Jednou z možností je i demolice. Místo hotelu by pak Praha postavila jinou, nejspíš nižší a modernější budovu.

Dvojče čeká lepší osud

Asi 80 metrů od bývalého hotelu stojí teď už nefunkční ubytovna Sandra. Ta nepatří magistrátu, ale Praze 11. Na rozdíl od Opatova se už dostává do lepší kondice. Od konce roku 2019 v ní pracují dělníci.

Městská část teď připravuje projekt na zateplení a střechu budovy. Původně měly opravy obou budov pokračovat ve stejném tempu. Zpoždění u Opatova znamená i komplikace pro Sandru. „My jsme se od počátku bavili s magistrátem, že ty dva domy budou spolu nějakým způsobem fungovat. Uvažovali jsme o tom, že v našem objektu bude restaurace, v objektu magistrátu bude školka nebo dětský klub, že společně vybudujeme parkovací dům pro oba objekty,“ popisuje místostarosta Prahy 11 Ondřej Prokop z hnutí ANO.

Přestavbu bývalé ubytovny Sandra chce Praha 11 dokončit do začátku příštího roku a potom v ní lidem nabídnout byty. Kdy by se něco podobného mohlo stát s Opatovem, není zatím jasné.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio