Dvoumetrové rozestupy, dezinfekce a v lavici po jednom. Základní školy se připravují na pondělní návrat deváťáků

7. květen 2020

Základní a střední školy se připravují na obnovení výuky. Už v pondělí se totiž po dvou měsících do lavic vrátí maturanti a žáci 9. tříd. Všichni budou muset dodržovat přísná hygienická pravidla.

Naše reportérka se byla podívat v základní škole Jeremenkova v Praze 4, kde zaměstnanci dolaďovali už poslední detaily. Chystali se třeba páskami vyznačit koridory, kudy budou moct deváťáci chodit. Bylo potřeba také přesunout lavice, aby od sebe žáci měli dvoumetrové rozestupy a nachystat dezinfekce. „Žáci devátých tříd budou vstupovat do budovy školy v dvoumetrových odstupech. Následně vstoupí, jdou do šaten a vlastně na všech patrech máme stojan s dezinfekcí Anti-COVID. Žáci sedí v lavicích po jednom a budou s vyučujících, který si je odvádí od spodních pater budovy školy až do dané třídy,“ vysvětluje ředitel školy Jan Vondrouš.

Výuka bude do konce školního roku nepovinná. Na Jeremenkově se jich v pondělí vrátí naprostá většina, rodiče totiž přihlásili 18 ze všech 23 žáků deváté třídy. Zájem o výuku překvapil i vedení školy. Rodiče mají ale plné právo nechat dítě doma, to ostatně napsalo i ministerstvo školství do svého manuálu – docházku do škol by podle něj měli zvážit rodiče hlavně u dětí, které bydlí se seniory nebo s někým, kdo má chronicky nemocné plíce, játra nebo srdce. Takoví žáci budou dál pokračovat v učení z domova.

Žáci 1. stupně nastoupí do školy znovu 25. května, i pro ně bude výuka dobrovolná. Děti ze šestých až osmých tříd zatím budou pokračovat v učení na dálku. V pondělí se otevírají i první mateřské školy.

Pokud budete v pondělí své dítě do školy nebo školky vypravovat, nezapomeňte mu přibalit dvě roušky, které jsou povinné. A také sáček na jejich odkládání.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.