Dýňová polévka s crème fraîche od Petra Šmrhy zachutnala režisérce Jitce Němcové

Naďa Konvalinková se s Patrikem Rozehnalem vypravili do restaurace Battistova cihelna v pražských Ďáblicích. Tamní šéfkuchař Petr Šmrha je naučil recept na dýňovou polévku ze dvou druhů dýní. Jemné pochoutce neodolala ani filmová a televizní režisérka Jitka Němcová, která přijala roli vrchní degustátorky.

Dýňová polévka s crème fraîche a dýňovým olejem

dýně muškátová a hokaido
olivový olej
rostlinný olej
voda nebo vývar
smetana
sůl
pepř
skořice

Postup:

Muškátovou dýni si očistíme, okrájíme kůru, vykrojíme jádřinec (semínka nevyhazujte!) a nakrájíme na kostky 3x3 cm. Totéž uděláme i s dýní hokaido s tím rozdílem, že ji kůry nezbavujeme. Osolíme a opepříme. Dáme do pekáče, pokapeme olivovým olejem a pečeme 10 minut v rozehřáté troubě na 180 stupňů.

Přidáme upečenou dýni a špetku skořice a provaříme. Přilijeme vodu, smetanu, sůl, pepř a opět provaříme

Ve velkém hrnci orestujeme na rostlinném oleji cibuli, kterou necháme zesklovatět. Poté přidáme upečenou dýni a špetku skořice a provaříme. Přilijeme vodu, smetanu, sůl, pepř a opět provaříme. Pokud použijeme vývar, musíme být opatrní, aby nám chuť vývaru nepřebila chuť dýně.

Uvařenou polévku necháme vychladnout a následně rozmixujeme tyčovým mixerem. Hotovou polévku podáváme s crème fraîche, křížalami (dýni hokaido nakrájíme na slabé plátky, obalíme v mouce a osmažíme na pánvičce) a trochou dýňového oleje.

Ozdobíme upraženými dýňovými semínky, které připravíme na rozpálené pánvičce bez oleje. Opražené semínka by neměla být příliš tmavá.

Co je crème fraîche?

Crème fraîche pochází z Francie a jedná se o zakysaný mléčný výrobek. Crème fraîche se vyrábí z kravského mléka a musí obsahovat nejméně 30 % tuku v sušině. Výrobek obsahuje nejvýše 15 % mléčného cukru (laktózy), tím je také lépe stravitelný pro lidi s poruchou trávení laktózy.

Patrik Rozehnal, Jitka Němcová, Naďa Konvalinková, Petr Šmrha

Crème fraîche se vyrábí ze smetany, do které se přidávají mléčné bakterie. Po 18 až 40 hodinách a při teplotě mezi 20 až 40 stupni výrobek zkysne. Tímto získá crème fraîche svoji specifickou chuť a konzistenci. Stabilizátory ani konzervační prostředky nejsou při výrobě povoleny. Vedle crème fraîche existuje ještě crème double, který obsahuje vyšší procento tuku a jedná se o sladkou smetanu.

Petr Šmrha

Narodil se a vyučil se v Plzni. Má rád jakékoliv jídlo a není nic, co by neochutnal nebo netoužil pozřít. Už měl příležitost okusit i hlemýždě nebo ústřice. Pro hosty udělá téměř cokoliv, ale trvá na tom, že se vaří bez chemických přísad a umělých dochucovadel a mají se dodržovat zavedené vyzkoušené recepty. Do vaření se vrhá s elánem a je radost ho sledovat při práci. Jako každého ho potěší, když mají hosté radost z jídla.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.