Dýňová pomazánka

V pondělním Apetýtu pro vás máme další recept na pomazánku. Jejím základem je dýně hokaido. Hlavní sezónu má na podzim a je opravdovým zázrakem přírody.

Pochází z japonského ostrova Hokkaidó, odkud se její pěstování rozšířilo do Ameriky a velké oblibě se těší i u nás. Dobře se skladuje v chladném a suchém sklepě. Kromě velkého množství beta-karotenu obsahuje například také vitamíny skupiny B, vápník, draslík nebo železo.

Pomáhá při žaludečních obtížích, nemocech slinivky břišní nebo při poruchách ledvin a srdce. Hodí se nejen jako základ pro pomazánky, ale například i do salátů, jako příloha k masu nebo jako polévka.

Budete potřebovat:

  • 200 g dýně hokaido
  • 400 g žervé
  • 1 cibuli
  • 1 lžíci francouzské hrubozrnné hořčice
  • 3 lžíce sladké chilli omáčky
  • 1 plátek másla
  • sůl

Postup:

  1. Dýni zbavíme semínek, ale necháme ji ve slupce.
  2. Následně ji nakrájíme na malé kousky.
  3. Rozehřejeme kastrol, vložíme máslo a kousky dýně orestujeme.
  4. Dále zalijeme malým množstvím vody a dusíme pod pokličkou asi 10 minut.
  5. Poté odkryjeme a necháme odpařit tekutinu.
  6. Stáhneme z plamene a po vychladnutí dýni rozmixujeme.
  7. Následně přidáme žervé a ušleháme najemno.
  8. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, chilli omáčku a hořčici a znovu dobře promícháme.
  9. Nakonec dochutíme solí.
  10. Podáváme s pečivem nebo jako základ na chlebíčky.

Související

  • Mrkvová pomazánka s křenem

    V pondělním Apetýtu pro vás máme další tip na letní pomazánku. Dnes budeme potřebovat především mrkev. Syrová je pro nás velmi prospěšná, obsahuje spoustu vitamínů.

  • Pomazánka z červené řepy s česnekem

    Je tu pondělní Apetýt a s ním tip na další letní pomazánku. Jako základ nám tentokrát poslouží červená řepa.

  • Celerová pomazánka s nivou

    Naší hlavní ingrediencí dnes bude celer. Možná jste jím, stejně jako mnozí další, v dětství opovrhovali. V našem jídelníčku by ale rozhodně chybět neměl.