Echo

15. červenec 2003

Trhovci dostali echo, že během hodiny přijde policejní kontrola, a tak rychle odstranili neznačkové... a tak dále. Předchozí větě jsme rozuměli, sami také občas dáváme echo neboli upozornění, případně echo neboli znamení dostáváme. Ano, echo je upozornění, znamení, ve Slovníku spisovné češtiny se také říká, že je to návěští.

Ve stejném slovníku se dočteme, že význam upozornění, znamení, návěští je až druhý význam výrazu echo. Ten první a základní je ozvěna, jak ostatně dobře vědí luštitelé křížovek. Slovo echo je kvůli svým samohláskám u tvůrců křížovek oblíbené.

Popovídáme si dnes o výrazu echo, což znamená, že si zase jednou odvyprávíme příběh z řecké mytologie. Ano, slovo echo v základním významu ozvěna a v odvozeném upozornění vzniklo ze jména jedné dost zajímavé mytologické postavy. Ale ještě předtím než se ponoříme do světa krásných nymf, si řekněme, že čeština, na rozdíl od jiných jazyků, měla potřebu pro echo stvořit vlastní slovo, výraz ozvěna. Jiné jazyky, francouzština, italština, angličtina, si takové problémy nedělaly a používají původem řecké echo. Mimochodem, v angličtině se echo říká také zdvojenému televiznímu obrazu, jevu, pro který my užíváme řekl bych vtipnější slovo duchy.

A teď konečně ta Échó. Byla to horská nymfa z družiny bohyně Artemis. Byla ovšem velmi krásná, ale ještě k tomu uměla velmi zajímavě vyprávět. Když mluvila Échó, všichni pozorně a rádi naslouchali. Což se jednou nevyplatilo manželce nejvyššího boha Dia, zaposlouchala se do nymfina vyprávění, zatímco původně měla v úmyslu špechovat svého silně promiskuitního manžela, který tentokrát měl rande s jinou nymfou. Héra manžela nepřistihla in flaganti, za což podle ní mohla Échó, protože ji svým vyprávěním zdržela. A tak manželka nejvyššího vyřkla trest. Od teď Échó nikdy nebude smět promluvit první. Bude umět jen opakovat to, co před ní řekl někdo jiný. Stalo se a tento už tak dost strašný trest vyvolal další neštěstí. Échó se zamilovala do krasavce jménem Narkissos, ale protože mu to nemohla říct, utrápila se z toho tak, že z ní zůstal jen hlas. Ten, který se nám ozve, když ve skalách zavoláme oblíbené "jak je ti Rakousko". Dodejme, že s největší pravděpodobností by z lásky Échó a Narkisse nic nebylo, ani kdyby nymfa mohla své city vyjadřovat normálně. Narkissos byl ten mládenec, který miloval především sám sebe, čímž dal jméno všem dnešním narcisům, ale o tom jsem tu už kdysi mluvil.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.