Elektrárna Mělník III. odchází po čtyřiceti letech do energetického nebe, bloky I. a II. zůstávají

17. srpen 2021 11:27

Uhelná Elektrárna Mělník III. dnes definitivně končí. Společnost ČEZ se ji rozhodla odstavit a přebudovat tak, aby při výrobě elektřiny vznikalo méně emisí. Místo kotlů na hnědé uhlí má na místě vzniknout mimo jiné plynová kotelna a paroplynový zdroj.

Elektrárna Mělník III. s výkonem 500 megawattů je jednou z největších v Česku, spuštěná byla před čtyřiceti lety.

Odstavení tohoto bloku je podle ČEZ prvním krokem postupné přeměny celého komplexu mělnických elektráren, jehož provoz by měl být více ekologický. "Uzavřením elektrárny se sníží vypouštění emisí zhruba o polovinu a sníží se taky míra vypouštění síry," řekl Pavel Cyrani z vedení společnosti ČEZ.

Ředitel elektrárny Miroslav Krpec uvedl, že se podařilo ukončit provoz s minimálními dopady na zaměstnanost v okolí. Ze 64 zaměstnaců elektrárna nenašla další uplatnění pro devět lidí.

Elektrárna se zavírá bez další náhrady s tím, že postupně se Mělník III. přebuduje na ekologičtější zdroje, než je uhlí. Plynová kotelna, která na místě vznikne, by měla být spuštěna v roce 2024. A o dalších technologiích ČEZ a vedení elektrárny dál uvažuje. Ve hře jsou kotle na biomasu či elektrokotle. Připravuje se taky projekt energetického využití odpadů.

Elektrárny Mělník I. a Mělník II. zatím dál fungují na uhlí. Vzhledem k tomu, že blok I. byl v uplynulých letech modernizovaný, další v pořadí odstávky je Elektrárna Mělník II. V roce 2026 by se místo ní měl spustit první paroplynový zdroj.

Jako poslední skončí nedávno modernizovaná elektrárna Mělník I., a to do roku 2030.

ČEZ uzavřel Elektrárnu Mělník III. den před platností přísnějších unijních emisních limitů.

Spustit audio