Eliška Balzerová končí Na Fidlovačce. V divadle působila skoro 20 let

23. červen 2017

Z Divadla Na Fidlovačce odešla herečka Eliška Balzerová. V divadle působila téměř dvacet let. V roce 2016 převzal roli ředitele Jan Koťátko. Balzerová zůstala hlavní tváří divadla, hrála v inscenacích jako Dohazovačka nebo Sugar. Českému rozhlasu její odchod potvrdila umělecká ředitelka divadla Kateřina Dušková.

„Paní Balzerová nás s koncem této sezony opustila. My bychom moc rádi tituly, jako je Famílie nebo Sugar (Někdo to rád horké), hráli dál, chvilku nám ale bude trvat, než zajistíme náhradní obsazení," popsala Dušková.

S tituly, kde Balzerová hrála, počítá Divadlo Na Fidlovačce na podzimní sezonu. V zářijovém programu zatím nejsou.

Fidlovačka se od roku 2014 potýká s finančními problémy. Balzerová několik měsíců poté řekla Českému rozhlasu Dvojka, že divadlo do roka skončí, protože nezískalo od pražského magistrátu grant na svou činnost.

Pomoc nuselské scéně tehdy přislíbil ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL. Ministerstvo kultury ale není zřizovatelem Divadla Na Fidlovačce, a proto nemohlo nahradit výpadek financování z městských peněz.

Nuselskou Fidlovačku začala před 20 lety budovat stejnojmenná Nadace, první představení se na obnovené Na Fidlovačce hrálo o tři roky později. Od té doby financovala svůj provoz nejenom ze vstupného, ale také díky grantům a sponzorským darům.

autoři: ela , Ondřej Bambas
Spustit audio