Errol Brown: It Started With A Kiss

3. červen 2023

Nikdy neměl v úmyslu stát se zpěvákem populární hudby, a přesto se stal jedním z nejlepších. Řeč je o britském zpěvákovi a skladateli skupiny Hot Chocolate Errolu Brownovi, který byl dokonce honorován Řádem britského impéria a získal i ocenění, kterým se pyšní například Elton John nebo Paul McCartney.

Dnes je připraven hit anglické smíšené diskotékové skupiny, která si říkala Hot Chocolate. Její hlavní osobností byl černošský zpěvák Errol Brown, který neměl nikdy v plánu dělat populární hudbu, počítal s tím, že bude mít obyčejnou práci. Měl totiž složité dětství.

Narodil se hlavním městě Jamajky Kingstonu. Rodiče se rozvedli, když byl ještě malý a většinu času se o něj starala teta. Jeho matka se pak přestěhovala do Londýna a Errola přivezla do Británie, když mu bylo 11 let. Nějaký čas strávil ve škole v jižním Londýně, a takto na to vzpomínal: "Byly chvíle, kdy se mi smáli pro moji barvu pleti a jamajský přízvuk a já musel použít svoje pěsti. Brzy jsem se přesunul do soukromé školy a moje matka mě vždy učila, abych neměl pocit viny z chyb bílých lidí a nebral si to osobně. Ona mě dovedla k maximální důvěře v mě samotného." Později jako úředník v bance poznal muzikanta Tonyho Wilsona a jak sám vyprávěl, začaly z něj prýštit nápady na texty a melodie.

Jako skladatel a zpěvák se dočkal mnoha významných ocenění. Jeden z jeho lovesongů je o tom, že všechno začalo polibkem v zadní řadě třídy. Errol Brown ho totiž spojil se svou láskou ze základní školy ještě na Jamajce, když mu bylo devět let a ona dívka o tom neměla ani tušení.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.