Exhejtman Rath nastoupil do vězení v Teplicích, odpykat si má sedmiletý trest za korupci

8. říjen 2019 07:38

Bývalý středočeský hejtman za ČSSD David Rath nastoupil v pondělí odpoledne do věznice v Teplicích. Informaci České televize potvrdil Českému rozhlasu mluvčí teplické věznice Michal Kruťa. Rath byl odsouzen k sedmi letům vězení za korupci při zadávání tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku.

Na Davida Ratha čekali novináři do 18.00 před věznicí v Praze-Ruzyni, kam chtěl podle svých slov nastoupit k sedmiletému trestu. Bývalý středočeský hejtman ale nakonec přijel do věznice v Teplicích.

Podle mluvčí Vězeňské služby Petry Kučerové mohou odsouzení dorazit do kterékoli z 12 nástupních věznic v Česku.

Důležité je dodržet dobu nástupu, vysvětlila Kučerová. Z nástupní věznice se pak může přesunout jinam.

David Rath se ještě v den nástupu do vězení projel na kole, za mřížemi má strávit sedm let

Proč se tak rozhodl, není jasné. Rath ale již během dne nevyloučil, že ve věznici bude pracovat jako lékař. A dodal, že podle něj je větší nedostatek doktorů mimo Prahu, proto by mohl působit i v jiné než ruzyňské věznici.

Teplická věznice slouží i jako vazební věznice, což podle informací na webových stránkách Vězeňské služby ČR znamená, že je také věznicí pro nástup do výkonu trestu. Má kapacitu 81 míst pro vězně a dalších 80 pro vazebně stíhané.

Do této věznice byl z Pankráce přesunut například soudce Ondřej Havlín, kterého soud poslal do vězení za korupci a ovlivňování případů. Tamtéž si trest odpykával i bývalý senátor ODS Alexandr Novák odsouzený za přijetí úplatku.

Soud bývalému ministrovi zdravotnictví vyměřil sedmiletý trest. Za mřížemi ho ale Rath nestráví celý. „Odečte se mu doba, kterou strávil ve vazbě,“ řekl pro iROZHLAS.cz vedoucí katedry trestního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jiří Jelínek. 

Novináři čekají u vstupu do věznice Ruzyně na příchod Davida Ratha.

o uplynutí dvou třetin trestu má pak Rath nárok požádat o podmíněné propuštění, na svobodu se tak může dostat už za tři roky. Kdy hodlá požádat o podmínečné propuštění, Rath v pondělí neřekl, podle něj se může v jeho procesu ještě změnit řada věcí. 

Propuštění by například mohla Rathovi zkomplikovat druhá část jeho trestu. Finanční postih ve výši 10 milionů korun. Pokud zmíněnou částku bývalý středočeský hejtman nezaplatí, hrozí mu za to dalších 2,5 roku vězení. 

Rath v pondělí novinářům řekl, že peníze nemá. A podle ČTK uložený peněžitý trest nezaplatil.

Rathův obhájce Adam Černý ale pro server iROZHLAS.cz uvedl, že na uhrazení dané částky „má Rath ještě čas“.

Poslední návštěva zubaře

Rath ještě v pondělí dopoledne navštívil stomatologickou ordinaci. „Zubaře už mám za sebou, proběhlo to dobře,“ uvedl Rath.

Stomatolog mu doporučil věc dále řešit s Vězeňskou zdravotní službou. „Dá se říci, že to zakonzervoval. Lze s tím pár týdnů fungovat,“ dodal Rath.

Před nástupem ještě informoval novináře, jak bude v kauze dále pokračovat. „Jsem ochoten vést ten boj dál, protože vidím, že je to politický proces,“ poznamenal Rath ke své kauze za ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici.

2702 dnů, tolik přesně uběhlo od zadržení Davida Ratha k jeho nástupu sedmiletého trestu

I z vězení chce prý dál bojovat. „Chci se pokusit prokázat, když ne před českými orgány, tak v mezinárodním kontextu, jak je český represivní systém shnilý, zkorumpovaný, účelový a jak pracuje na zakázku,“ pokračoval Rath.

„Já jsem mimo jiné odsouzen za poškození Evropské unie, přitom OLAF to šetřil a dospěl k závěru, že žádná škoda ani nic jiného se nestalo. Zatímco v jiné kauze shodou okolností premiéra Babiše došel OLAF k úplně něčemu jinému a ten byl v podstatě v tomto kole osvobozen,“ připomněl Rath kauzu premiéra Andreje Babiše (ANO) Čapí hnízdo, ve které městský státní zástupce rozhodl zastavit trestní stíhání.

Bývalý hejtman také v poledne uspořádal v Hostivici malý tiskový brífink. Na něm uvedl, že nezaplatil sankci deset milionů korun, kterou mu uložil soud za korupci při zadávání tendru na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku, což mu může pobyt za mřížemi prodloužit o 2,5 roku.

Mezinárodní ostuda

Rath řekl, že „proti zvůli neprávního státu a takovému bezpráví v České republice“ nemůžete mít žádnou taktiku. „Ve finále to tedy může za pár let skončit i strašnou mezinárodní ostudou, protože toto je do nebe volající. Musíme vyčerpat možnosti České republiky přes Nejvyšší soud, Ústavní soud a poté se může přejít na mezinárodní platformu,“ popsal Rath, jak bude dál se svými advokáty v případě pokračovat.

Výzvu k nástupu do výkonu trestu doručili policisté minulý týden, podle Ratha bylo nestandardní, že mu soudce neposlal dokument poštou. Také pětidenní lhůtu na nástup označil bývalý politik za velmi krátkou.

Policie zadržela Ratha před sedmi lety 12. května 2012 se sedmimilionovým úplatkem, který si nesl v krabici od vína. Pravomocný rozsudek vynesl letos v červnu pražský vrchní soud. Exhejtmanovi snížil původně uložený trest 8,5 roku vězení na sedm let. Zároveň mu uložil desetimilionový peněžitý trest a sedmiletý zákaz působit v samosprávě.

Soud poslal v Rathově kauze do vězení i bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou a jejího manžela Petra. Každý má zaplatit 15 milionů korun.

Soud je potrestal za ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici. Podle odvolacího senátu žádali Kottovi úplatky 26 milionů, přijali téměř 17 milionů korun. Sedm milionů dali Rathovi. Policie ho zadržela v květnu 2012, když si tuto částku odnášel z domu Kottových v krabici od vína.

Advokát Kottových Tomáš Sokol se nemůže k jejich nástupu do vězení vyjadřovat. Klienti ho nezbavili mlčenlivosti. Není tedy jasné, zda už si trest odpykávají. 

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio