Exotická kytice se dá vykouzlit i z mrkve a zelí. Carvingová akademie v Benešově láká kuchaře z celého světa

18. březen 2020

Luděk Procházka z Benešova před lety vyhrál světovou kuchařskou olympiádu. Jeho specializací je carving, tedy ozdobné vyřezávání zeleniny a ovoce. Na kurzy za ním jezdí lidé až z Indie, Řecka nebo Francie. Teď předává řemeslo dalším generacím a sám jezdí po mezinárodních soutěžích jako porotce.

„Samozřejmě carving v gastronomii může být vyřezávání z ledu, z čokolády, z tuku, ale asi nejznámější je ta zelenina a ovoce,“ vysvětluje Luděk Procházka z Benešova, kde má sídlo i Czech Carving Studio. Jako vyučený kuchař se s carvingem setkával na zahraničních kuchařských soutěžích. Poprvé si vyřezávání vyzkoušel na soutěži Gastro Hradec v roce 1999. Specializuje se na vyřezávání z melounů nebo dýní. Z jeho křehkých a nápaditých květin se vám bude tajit dech.

V současné době Luděk Procházka učí novou generaci řezbářů, organizuje pro ně soutěže, cestuje po světě jako porotce a také o carvingu píše knihy. Velkou radost má z úspěchů českého a slovenského carvingového týmu na mezinárodních gastronomických soutěžích. Z poslední kuchařské olympiády ve Stuttgartu řezbáři přivezli hned tři zlaté medaile. Velký potlesk sklidila například zlatá medailistka Tereza Buchtová, která se carvingu věnuje necelé dva roky.

Ze světové kuchařské olympiády si náš tým přivezl tři zlaté medaile

Český carving měl částečný podíl i na dvou stříbrných medailích teprve patnáctiletého Umasankara Yeshwantha Kumara z Indie, který se připravoval na soutěž i v benešovském Czech Carving Studiu.

Ozdobné vyřezávání z ovoce a zeleniny chce jistou ruku a ostré nástroje. Bavit se tím může každý, kdo má chuť a potřebnou trpělivost. Inspiraci přitom může načerpat i z pěti knih Luďka Procházky. Poslední kniha se jmenuje „Květy ze zeleniny a melounů“ a Luděk Procházka si tentokrát k její tvorbě přizval i svoji studentku Elišku Vostalovou.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.